Doua milioane de berbecuti ar putea ajunge anual in Emiratele Arabe

Doua milioane de berbecuti ar putea ajunge anual in Emiratele Arabe


Romania ar putea exporta anual doua milioane de berbecuti in Emiratele Arabe Unite (EAU), la ora actuala existand discutii directe intre companiile emirateze si firmele romanesti pentru perfectarea unor contracte comerciale, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

„Ovinele reprezinta, in momentul de fata, un potential extraordinar de export, pe care Romania il detine, iar acesta trebuie valorificat la maxim?, sustin reprezentantii MADR.

 

Romania se afla pe excedent in comertul cu produse agricole cu EAU, numai in ultimii doi ani exportand in Emiratele Arabe Unite produse in valoare de 83 milioane euro, principalele produse exportate fiind insa cerealele.

 

„In total, Romania a exportat in Emiratele Arabe Unite produse in valoare de 83 milioane euro in cei doi ani, in timp ce importurile au fost de doar aproximativ 220.000 euro. Evident ca suntem departe de atingerea potentialului de schimb intre cele doua tari si tocmai de aceea, in anul 2018, au fost efectuate vizite la cel mai inalt nivel in EAU, pentru dezvoltarea acestor relatii comerciale si mai ales a exporturilor cu animale vii si produse din carne?, spun reprezentantii MADR.

 

Astfel, au avut loc o serie de intalniri cu societati precum: Al Farzana Trading din Dubai, Al Dahra Holding din Abu Dhabi, compania Oasis Livestock din Abu Dhabi, compania Al Eatemad LLC din Abu Dhabi si cu societatea Thani Capital LLC din Dubai.

 

Potrivit datelor MADR, in Romania, compania din EAU - Al Dahra - a achizitionat anul trecut actiunile SC Agricost SA din judetul Braila, societate care exploateaza terenurile din Insula Mare a Brailei si intentioneaza sa investeasca in agricultura locala, aproximativ 450 milioane de dolari.

 

In luna februarie a acestui an, MADR anunta ca Romania va putea exporta carne de oaie si ovine vii catre o alta tara, respectiv Iran, estimand ca vor putea pleca catre aceasta destinatie circa 800.000 de capete in termen de sase luni, in urma deschiderii pietei de export pentru ovine.

 

„Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta ca, datorita eforturilor diplomatice si ale Guvernului Romaniei din ultima perioada, a fost deschisa piata de export pentru ovine cu Republica Iran. Astfel, in ianuarie 2019 a fost agreat modelul de certificat de export intre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Romania (ANSVSA) si Organizatia Veterinara a Iranului, fiind deblocate exporturile de carne de oaie si ovine in viu catre Iran?, informa MADR intr-un comunicat postat pe site.

 

In acest context, in data de 4 februarie 2019 a intrat in Iran primul transport de 20 tone de carne de oaie din Romania, acesta fiind doar inceputul unui contract cu un potential mare de dezvoltare. Exportatorul, o societate comerciala din Bacau, va continua colaborarea cu agentii economici din Iran, purtandu-se discutii despre alte transporturi, terestre sau pe cale aeriana, in perioada urmatoare estimarile arata un export de circa 1.000 tone lunar.

 

„MADR saluta aceasta reusita, in contextul unei cereri foarte mari existente la nivelul Iranului de carne de ovine si ovine in viu si in continua crestere, intr-un domeniu in care tara noastra dispune de ample posibilitati. Discutiile intre oamenii de afaceri romani si companiile din Iran interesate de o astfel de colaborare se afla intr-un stadiu foarte avansat, iar in termen de sase luni, agentii economici din Romania vor trimite la export in Iran un efectiv de aproximativ 800.000 ovine, dintre care 200.000 vor fi trimise in tara de destinatie de o societate comerciala din Bucuresti, iar restul de catre o companie din judetul Timis?, se preciza atunci in comunicat.

 

Potrivit sursei citate, autoritatile iraniene lucreaza cu ANSVSA la deblocarea importurilor si pentru bovine.

 

Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), Romania, numarul total de ovine si caprine a crescut la nivel national cu 1,8%, in 2018 fata de anul anterior, Romania clasandu-se astfel pe locul patru in Uniunea Europeana (UE) in ceea ce priveste efectivele din aceasta rasa, cu 11,69 de milioane de capete, dupa Marea Britanie, Spania si Grecia.



Poti fi interesat si de