Doua cadavre de porci infestati cu pesta porcina, descoperite la o groapa de gunoi

Doua cadavre de porci infestati cu pesta porcina, descoperite la o groapa de gunoi


Prezenta virusului pestei porcine africane la doua cadavre de porcine depistate intr-o groapa de gunoi situata la marginea municipiului Sfantu Gheorghe din judetul Covasna, a fost confirmata vineri, informeaza Autoritatea Nationala, Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor printr-un comunicat.

"In urma confirmarii diagnosticului, de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (IDSA) - Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala, serviciile veterinare au intervenit de urgenta. Gospodaria afectata a fost plasate sub supraveghere oficiala, au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport. De asemenea s-a procedat la dezinfectia exploatatiei si la ecarisarea cadavrelor", se mentioneaza in comunicat.

 

Din investigatiile preliminare, animalele afectate au fost crescute in gospodaria respectiva timp de aproape un an, fiind furajate de cele mai multe ori cu resturi alimentare, provenite inclusiv din tomberoane si platforme de gunoi. Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare.

 

Cazul se afla in continuare in cercetarea autoritatilor sanitare veterinare judetene si ale organelor de politie, iar investigatiile vor continua si in zilele urmatoare.

 

"Pentru a preveni raspandirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor din judetul Covasna s-a intrunit in sedinta extraordinara si a adoptat planul de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea pestei porcine africane. In conformitate cu planul de masuri aprobat, s-au stabilit o zona de protectie pe o raza de 3 km si o zona de supraveghere, pe o raza de 10 km in jurul focarului. DSVSA Covasna reia solicitarea facuta catre crescatorii de porcine, ca orice caz de moarte sau imbolnavire al animalelor din gospodarie trebuie adus imediat la cunostinta autoritatilor sanitare veterinare. Aruncarea cadavrele de porci este o fapta deosebit de grava, putand fi sanctionat inclusiv penal", se mai precizeaza in comunicat.

 

Conducerea Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Covasna a precizat ca au fost luate masuri de urgenta pentru limitarea extinderii pestei porcine in judet, dar, cel putin deocamdata, nu se pune problema uciderii preventive a celorlalti porci din zona in care au fost depistate animalele bolnave.

 

"Subliniem ca nu se doreste crearea de panica. In momentul de fata situatia este sub control si momentan nu se pune problema uciderii preventive a porcilor din zona Orko", a mentionat directorul executiv al DSV Covasna, Siko Barabasi Sandor, intr-un comunicat de presa.

 

Virusul pestei porcine africane a fost depistat la un porc mistret gasit mort pe un fond de vanatoare pe raza localitatii dambovitene Butimanu, se arata intr-un comunicat al DSVSA Dambovita, postat, vineri, pe pagina de internet a institutiei.

 

''Suspiciunea a fost emisa in data de 31 ianuarie 2019, in urma emiterii unui buletin de analiza de catre laboratorul DSVSA Dambovita. Conform procedurii, probele au fost expediate catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, care astazi, 1 februarie 2019, a confirmat suspiciunea'', a precizat DSVSA Dambovita.

 

Conform sursei citate, a fost convocata, sambata, o sedinta a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor Dambovita, pentru adoptarea planului de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea pestei porcine africane, precum si pentru stabilirea zonelor de restrictii.

 

DSVSA Dambovita a subliniat ca ancheta epidemiologica este in desfasurare.

 

''Facem precizarea ca virusul pestei porcine africane nu afecteaza omul, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact major la nivel social si economic'', se mai arata in comunicatul semnat de directorul DSVSA Dambovita, Sandu Tolea.

 

ANSVSA a anuntat ca Romania a primit primele doua transe din grantul de 34,28 milioane de euro, reprezentand contributia financiara a Uniunii Europene (UE) pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA). Astfel, prima transa, in valoare de 10 milioane de euro, a fost virata pe data de 13 decembrie 2018, iar cea de-a doua, de 3,9 milioane de euro, in data de 28 decembrie 2018.



Poti fi interesat si de