Doi din trei antreprenori din HoReCa au probleme din cauza lipsei de personal

Doi din trei antreprenori din HoReCa au probleme din cauza lipsei de personal


Doi din trei antreprenori din industria ospitalitatii intampina probleme din cauza fluctuatiei de personal, sustin reprezentantii Comarket, un SaaS de achizitii centralizate si marketplace B2B adresat industriei ospitalitatii romanesti, care a decis sa se extinda in domeniul resurselor umane, adaugand in lista de furnizori companii care ofera servicii de HR.

Potrivit acestora, cererea pentru servicii de recrutare se afla in crestere in conditiile in care majoritatea antreprenorilor se confrunta mai mult ca oricand cu fluctuatia de personal.

 

„In prezent, industria ospitalitatii se confrunta cu o criza profunda de personal si este clar ca trebuie sa oferim in marketplace si astfel de solutii. Avem deja listate si alte tipuri de servicii, de consultanta sau meniuri digitale, iar in perioada urmatoare vom lista si servicii de contabilitate si juridice, plus audit financiar”, a declarat Florin Maxim, CEO si co-fondator al Comarket.

 

In prezent, principalele trei nevoi ale operatorilor din HoReCa in domeniul HR sunt recastigarea increderii in sector, adica sa fie perceput ca unul stabil si predictibil, nevoia de personal disponibil si programe de induction care pot fi implementate rapid.

 

Potrivit Comarket, doi din trei antreprenori din industria ospitalitatii au o problema de personal, fie de management, fie de cele mai multe ori in ceea ce priveste personalul de baza. Evolutia in ultimii doi ani s-a accentuat din cauza mediului imprevizibil ce planeaza asupra industriei HoReCa.

 

„De exemplu, sa-ti fie inchisa functionarea si apoi sa fii redeschis de opt ori intr-un singur an este inimaginabil pentru orice economie, oricat de inapoiata sau fragila ar fi aceasta”, sustin reprezentantii Comarket.

 

Numarul de angajati din industria hotelurilor si a restaurantelor s-a redus pe parcursul anului 2020 de la 186.000 la 150.000, o scadere de 19% in raport cu anul anterior.

 

Estimarile Comarket arata insa o crestere cu 10% a numarului de angajati din HoReCa in anul 2021 comparativ cu anul 2020, ceea ce recupereaza partial declinul din primul an pandemic.



Poti fi interesat si de