Directorii liceelor agricole, instruiti de experti francezi
Joi, 19 Septembrie 2019
Joi, 19 Septembrie 2019
Expertii francezi, cooptati cu sprijinul ambasadei Frantei la Bucuresti, vor sustine in Romania un curs de patru zile, in perioada 7 – 10 octombrie a.c. Primele doua zile se adreseaza directorilor liceelor agricole, iar urmatoarele doua sunt dedicate discutiilor pe specialitati cu reprezentanti ai MADR, ai Consiliului National pentru dezvoltarea Invatamantului Profesional si Tehnic (CNDIPT), cu profesori care predau discipline tehnice si cu membri ai consortiului (format din World Vision Romania, Civitas, Centrul Roman de Politici Europene si Romanian-American Foundation, Junior Achievement, CEED) care, impreuna cu Ministerul Agriculturii din Romania, organizeaza acest eveniment.
"Pregatirea profesorilor de liceu agricol este esentiala daca vrem sa avem specialisti si fermieri de succes in viitor. In conditiile in care, pentru predare, profesorii se ghideaza dupa manuale din anii 80 sau 90 – singurele disponibile -, este extraordinar sa avem sprijinul Frantei, tara cu un sistem de invatamant agricol extrem de performant. Cred ca este un inceput bun pentru liceele agricole din Romania. Pe de o parte, avem implicarea Ministerului Agriculturii pentru asigurarea bazei materiale si, pe de alta parte, acest trasfer de know-how generat de colaborarea cu experti si licee agricole din Franta", a declarat Crenguta Barbosu, Senior Program Manager Agricultura si Dezvoltare la Fundatia World Vision Romania.
In luna aprilie 2019, World Vision a organizat o vizita de studiu a invatamantului agricol din Franta, tara in care educatia agricola este a doua cea mai importanta, dupa cea teoretica, din sistemul educational national. Au participat licee implicate in program, reprezentanti ai MADR, ai CNDIPT, ai Federatiei Grupurilor de Actiune Locala (GAL) din Romania.
"Am interactionat cu ministerul francez al agriculturii, directiile centrale si regionale pentru invatamant, cu doua licee agricole si fermele lor didactice, cu o Camera Agricola, cu ferme si tineri fermieri, cu institutii de suport specializate, dar si cu entitati specifice – centre de "apprentisage" (o forma de ucenicie) sau case familiale rurale (maison familiale rurale)", a precizat Crenguta Barbosu. Reprezentantul World Vision Romania spera ca aceste actiuni sa inspire factorii responsabili in domeniu, iar modelele concrete care pot fi aplicate in Romania sa fie implementate, pentru revitalizarea invatamantului profesional si tehnic agricol.
World Vision Romania este o organizatie implicata activ in procesul de profesionalizare a invatamantului cu profil agricol din Romania. Impreuna cu alte patru organizatii (JAR, Civitas, CEED, CRPE) deruleaza programul "Mandru sa fiu fermier", prin care 11 licee cu profil agricol din toate regiunile tarii sunt sprijinite sa ofere programe educationale relevante pentru economia locala si pentru formarea viitorilor fermieri.
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...