Directia Agricola Covasna: Nu poti scoate toate fermele in afara satelor!
Vineri, 30 August 2019
Vineri, 30 August 2019
Directorul Directiei Agricole Covasna, Könczei Csaba, a declarat ca acest ordin, ce reglementeaza, printre altele, distantele dintre zonele locuite si ferme, se "bate cap in cap" cu realitatea, pentru ca majoritatea fermelor de animale se afla in interiorul satelor, fiind construite, prin traditie, langa gospodariile oamenilor.
"Incercam de mai multi ani, s-au facut nenumarate demersuri pentru modificarea acelui ordin privind distantele pana la ultima casa de locuit. Exista un impediment foarte serios, pentru ca majoritatea fermelor functioneaza de ani de zile in interiorul satelor sau comunelor si nu poti sa scoti toate fermele afara. Cerem sa se anuleze acest ordin sau sa se modifice in asa fel incat sa corespunda diferitelor zone, structurilor si traditiilor. (...) Si in Europa, in regiunile montane din Austria, Bavaria, Cehia, grajdurile sunt langa case, in curtile oamenilor", a declarat Könczei Csaba.
Potrivit sefului Directiei Agricole, ordinul a generat si un "conflict legislativ", pentru ca fermierilor li se solicita sa isi construiasca rampe ecologice pentru gunoi, insa nu primesc autorizatii, pentru ca fermele nu se afla la distanta corespunzatoare prevazuta de acesta.
"E un conflict legislativ. Noi ceream platforma de gunoi ecologica, dar fermierii nu primeau autorizatie de constructie pentru ca ferma e mai aproape decat 500 de metri de ultima casa", a spus Könczei Csaba.
Acesta a distribuit pe pagina sa de socializare o scrisoare deschisa adresata, printre altele, Presedintiei, Guvernului, Parlamentului si Avocatului Poporului de catre mai multe organizatii ale fermierilor romani, care cer Ministerului Sanatatii eliminarea din acest ordin a tuturor prevederilor legate de ferme si zootehnie, in general.
"Introducerea de prevederi pentru ferme in Ordinul Ministrului Sanatatii este perceputa ca o supralegislatie care complica si mai mult activitatea si existenta atat a fermelor active, cat si a celor aflate in conservare, modernizare, precum si a fermelor in curs de infiintare. De asemenea, OMS 119/2014 are efecte negative si asupra accesului la fondurile europene al potentialilor beneficiar. (...) De mentionat ca in Uniunea Europeana nu exista o reglementare legislativa de acest gen. (...) Precizarea unei distante de amplasare a unui obiectiv zootehnic fara a fi fundamentata stiintific si legal contravine oricarui principiu de mediu sau de sanatate publica aplicat in Comunitatea Europeana. Din analizarea Ordinul 119 din 2014 al Ministrului Sanatatii si compararea cu legislatia nationala si europeana din domeniu, precum si cu literatura de specialitate consultata, rezulta clar o neconcordanta (...), precum si defavorizarea fermierului/gospodarului roman in comparatie cu cel european. (...) Va rugam sa aveti amabilitatea de a lua in considerare propunerea noastra si a ne sprijini pentru eliminarea din Ordinul in discutie, de catre Ministerul Sanatatii, a tuturor prevederilor legate de ferme, exploatatii zootehnice, zootehnie in general, prevederi care se regasesc in responsabilitatile MADR, Ministerului Mediului si ANSVSA", se arata in scrisoarea deschisa.
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...