Din lipsa de macelari, porcii din Marea Britanie ar putea fi sacrificati in masa

Din lipsa de macelari, porcii din Marea Britanie ar putea fi sacrificati in masa


Sectorul agricol din Marea Britanie a avertizat ca sute de mii de porci ar putea ajunge in situatia in care vor trebui sa fie sacrificati in urmatoarele saptamani, daca Guvernul de la Londra nu va elibera vize care sa permita intrarea in tara a mai multor macelari, transmite Reuters.

Lipsa acuta de macelari si lucratori in abatoare, cu care se confrunta industria de procesare a carnii din Marea Britanie, a fost agravata de COVID-19 si politica privind imigratia dupa Brexit, care a restrictionat afluxul de muncitori din Europa de Est.

 

Guvernul de la Londra a anuntat duminica un plan care prevede eliberarea de vize temporare pentru 5.000 de soferi de camion din strainatate si alte 5.500 de vize pentru muncitorii din sectorul carnii de pasare, dar nu a oferit indicii ca scheme similare vor fi introduse si pentru alte sectoare.

 

Lizzie Wilson de la National Pig Association (NPA) a avertizat ca, din cauza deficitului de macelari, procesatorii de carne opereaza la 25% din capacitate. In consecinta, multi porci ajunsi la maturitate si care ar fi gata pentru procesare sunt blocati la ferme, creand probleme legate de bunastarea animalelor.

 

'Sunt aproximativ 120.000 de porci care stau in prezent la ferme si care ar fi trebuit deja sa fie sacrificati, procesati, inclusi in lantul de aprovizionare cu alimente si mancati pana acum', a spus Lizzie Wilson. 'Am ajuns la un punct in care spunem guvernului ca daca nu vom prim ajutor in curand vom fi nevoiti sa sacrificam porcii la ferma pentru ca asta este singura noastra optiune acum', a avertizat Lizzie Wilson, adaugand ca unii producatori au purtat deja aceasta discutie.

 

Lizzie Wilson a mai spus ca impactul acestei crize este resimtit deja de consumatori la rafturile supermarketurilor deoarece procesatorii au rationalizat gama de produse din carne de porc.

 

La randul sau, Minette Batters, presedintele sindicatului agricol National Farmers Union, a spus ca sacrificarea a pana la 150.000 de porci este 'o posibilitate in urmatoarele sapte-zece zile'. 'Nu cred ca cineva vrea sa fie responsabil pentru sacrificarea in masa a unor animale sanatoase. Nu cred ca acest lucru s-a intamplat pana acum la nivel global si nu se poate intampla acum', a declarat Minette Batters pentru BBC, adaugand ca vrea sa aiba o intalnire in regim de urgenta cu ministrul de Interne, Priti Patel si ministrul responsabil pentru Imigratie, Kevin Foster.

 

Un purtator de cuvant al Guvernului britanic a spus ca Executivul est constient de provocarile cu care s-a confruntat sectorul carnii de porc in ultimele luni. 'Urmarim cu atentie piata si continuam sa lucram indeaproape cu sectorul pentru a analiza optiunile prin care sa raspundem la presiunile cu care se confrunta in prezent industria', a spus purtatorul de cuvant.Poti fi interesat si de