Din 16 octombrie, APIA va face plati in avans pentru sectoarele zootehnic si vegetal

Din 16 octombrie, APIA va face plati in avans pentru sectoarele zootehnic si vegetal


Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca, incepand din 16 octombrie, Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) va acorda plati in avans in  cadrul schemelor directe din sectorul vegetal si zootehnic, intr-un procent de maximum 70% din suma finala.

"Printr-o hotarare de guvern vom aproba si cuantumul platilor directe de suprafata si al plafonului pentru sprijinul cuplat zootehnic la speciile ovine si caprine. Practic, incepand din 16 octombrie 2020, Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura poate acorda si va acorda plati in avans in cadrul schemelor de plati directe din sectorul vegetal si zootehnic, intr-un procent de maxim 70%. 70% din suma finala putem sa le platim la avans. Este vorba de un miliard de euro, bani care vor fi rambursati in inceputul lunii ianuarie de catre Comisie", a declarat Oros.

 

Ministrul Agriculturii a precizat si cuantumurile pentru platile directe in sectorul vegetal: "schema de plata unica pe suprafata - 98,7 euro pe hectar, plata redistributiva pentru fermele mici si mijlocii - 5 euro pe hectar, intre 1 si 5 hectare si 48 de euro intre 5 si 30 de hectare, plata pentru inverzire - 57,8 euro pe hectar si plata pentru tinerii fermieri - 36,6 euro pe hectar".

 

"De asemenea, plafonul aferent platilor directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine si caprine este de 71 milioane de euro, iar cuantumul unitar este de 17,9 euro pe cap de animal", a adaugat Oros.

 

El a precizat ca de aceste forme de sprijin vor beneficia "peste 800.000 de fermieri".Poti fi interesat si de