Dimitrie Musca, CAI Curtici: Daca vine febra aftoasa, ar fi o tragedie, s-ar reduce efectivele de bovine la jumatate
Joi, 20 Martie 2025

Joi, 20 Martie 2025
Dimitrie Musca, aflat la conducerea unui holding care gestioneaza ferme care au in total 50.000 de porci, 3.000 de vaci, 7.600 de hectare de terenuri agricole, 36 de magazine de desfacere, abatoare si o fabrica de lapte, spune ca pericolul aparitiei febrei aftoase este foarte ridicat atata timp cat continua sa intre in tara lapte din Ungaria.
'Vin 500 de tone de lapte pe zi din Ungaria, cred ca trebuie suspendate aceste importuri pentru o luna de zile, avand in vedere perioada de incubatie a bolii, pentru ca trec 10-12 zile de la infectare la aparitia eruptiilor, a semnelor vizibile la animal, timp in care maladia se poate raspandi de la o ferma la alta. Noi am luat masuri drastice de biosecuritate, dar asta nu ne ofera garantii. Daca intra maladia in tara, nu o mai oprim, ar fi o tragedie, s-ar reduce efectivele de bovine la jumatate', a declarat, pentru AGERPRES, Dimitrie Musca.
Fermierul considera ca suspendarea importurilor de lapte ar crea pentru o scurta perioada probleme de aprovizionare, dar asta nu ar insemna neaparat cresterea preturilor la raft.
'La mine in magazine laptele este 6 lei litrul si asa va ramane, cred ca niciun producator nu ar profita intr-o asemenea situatie sa mareasca preturile. Poate s-ar putea reduce livrarea de lapte in scoli in aceasta perioada si nu ar mai fi o problema atat de mare suspendarea importurilor', a spus fermierul aradean.
Un alt fermier, Alex Culda, care creste oi si capre, afirma ca temerile privind aparitia febrei aftoase sunt foarte mari in randul crescatorilor de animale.
'Suntem ingrijorati, ar fi o catastrofa pentru fermieri sa apara boala si la noi in tara. Solutia este oprirea completa a importurilor din Ungaria pe o perioada determinata, atat la lapte, cat si la carne', a spus Culda.
Seful Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Rosu, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ca exista masuri in vigoare luate la nivel national dupa aparitia febrei aftoase in Ungaria, iar printre acestea se numara oprirea importurilor de animale din speciile receptive la boala. In schimb, laptele si produsele din lapte pot fi aduse din Ungaria doar din afara zonei de restrictie din jurul focarului de boala si cu conditia ca animalele de la care provin produsele sa fie testate inainte cu 24 de ore.
'Febra aftoasa este mult mai grava decat alte boli, chiar si decat pesta porcina africana, pentru ca afecteaza mai multe specii si are particularitatea de a se transmite si prin aerosoli', a subliniat Marcel Rosu.
Centrul National de Combatere a Bolilor (CNCB), convocat in 11 martie, a luat masuri pentru a proteja sectorul zootehnic dupa aparitia febrei aftoase in Ungaria, intre care interdictia transporturilor dinspre tara vecina de bovine, ovine, caprine, porcine, cai, furaje, paie pentru asternut, compost si gunoi de grajd. De asemenea, unele produse de origine animala din zona afectata de boala nu mai pot fi introduse in Romania.
Febra aftoasa este o boala virala grava, foarte contagioasa, care afecteaza bovinele, caprinele, ovinele si porcinele. Se manifesta prin febra, dezvoltarea de vezicule pline cu lichid la nivel bucal si la nivelul membrelor, inapetenta, anorexie, nas uscat. Principala cale de transmitere este prin contact direct cu animalele, iar boala nu prezinta risc pentru om.
Suma platita este in valoare de aproximativ 10,62 milioane de lei si se acorda de la bugetul de s...
Dupa descoperirea a 16 porci morti, diagnosticul a fost confirmat de catre IDSA Bucuresti, iar se...
Magazinul deschis in cadrul unui parteneriat menit a aduce mai aproape de consumatori produsele a...