Dezbatere pe agricultura, in cadrul proiectului Romania competitiva
Marti, 12 Iulie 2016
Marti, 12 Iulie 2016
Proiectul Romania competitiva continua cu o serie de 16 sesiuni consultative pe baza celor peste 90 de masuri economice identificate care pot contribui la definirea unei viziuni de consens in ceea ce priveste o crestere economica sustenabila pana in 2020.
Sesiunea dedicata problemelor din agricultura va avea loc pe 14 iulie, la Casa Academiei Romane, intre orele 9:30 si 12:30. Printre temele abordate se numara nefinalizarea cadastrului agricol (doar 21% din terenurile si cladirile agricole fiind incluse in cadastru pana in februarie 2016) ce duce la scaderea valorii activelor. Totodata, se va discuta si despre reticenta fermierilor romani de a intra in structuri asociative cu scop lucrativ (1% din total), fapt ce reduce economiile de scala si ingreuneaza investitiile in infrastructura. Mai putin de 15% din suprafata amenajabila cu sisteme de irigatii a fost, de fapt, irigata in anul 2015, in timp ce schimbarile de clima afecteaza grav recoltele in jumatatea de sud a tarii. Invatamantul profesional agricol a fost redus drastic din 1995, iar agricultorii romani nu beneficiaza de o consultanta de specialitate conform practicilor din UE. Doar 7% au studii agricole.
Obiectivele si masurile propuse in cadrul dezbaterii sunt finalizarea cadastrului si a intabularii terenurilor agricole, cresterea la 20% pana 2020 a ponderii fermierilor mici si mijlocii inclusi in structuri asociative cu scop lucrativ, reabilitarea si modernizarea infrastructurii principale de irigatii pe o suprafata de 820.000 de hectare pana in 2020 si revigorarea invatamantului agricol si a consultantei agricole; cresterea pana la 20% a ponderii fermierilor cu studii agricole.
Mai multe detalii despre aceste masuri si obiective gasiti pe site-ul Ministerului Economiei www.economie.gov.ro.
Pe intreaga perioada a calendarului de consultari, care se va desfasura intre 12 iulie 16 septembrie, sesiunile de dezbateri vor fi conduse de Vasile Iuga, Senior Advisor PwC. Criteriile dupa care se vor analiza si integra comentariile primite sunt efectual asupra cresterii PIB potential, impactul bugetar acceptabil si neutralitatea politico-ideologica.
Romania competitiva are schitate liniile de actiune pentru urmatorii patru ani, linii care pot primi acum, in urma consultarilor cu specialisti din fiecare domeniu, parteneri sociali, partide politice, organizatii civice, elementele de valoare adaugata si consesul de care au nevoie din partea tuturor actorilor implicati in procesul de dezbatere, pentru a putea fi implementate cat mai curand posibil.
Romania competitiva este un proiect in lucru, care alaturi de propunerile reprezentantilor Guvernului, ai Bancii Nationale a Romaniei si ai Academiei Romane, asteapta contributiile de specialitate ale celor care pot participa la dezvoltarea si completarea liniilor de actiune deja identificate.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...