Deputatii au adoptat proiectul privind diminuarea risipei alimentare
Miercuri, 21 Februarie 2024
Miercuri, 21 Februarie 2024
S-au inregistrat 245 voturi pentru, unul contra si 13 abtineri. Proiectul de lege modifica si completeaza Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.
Initiativa vizeaza organizarea la nivel national a activitatii tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar si masurile privind reintroducerea alimentelor in circuitul economic, distribuirea alimentelor catre persoanele defavorizate si conectarea producatorilor locali cu distribuitorii si comerciantii din Romania, potrivit raportului comisiei de specialitate.
"Sunt prevazute masuri pentru magazine, restaurante, cantine, autoritati, de reducere a risipei alimentare, cel putin doua masuri implementate inainte sa ajunga alimentele la groapa de gunoi, printre care sa reduca pretul alimentelor inainte de expirare, sa doneze alimentele, sa le dea pentru a fi folosite pentru mancarea animalelor, sa fie folosite la compost etc. ONG-urile vor putea prelua mai usor alimentele greu perisabile. Va exista o platforma digitala creata de Ministerul Agriculturii unde operatorii economici vor raporta date cu privire la risipa alimentara", a precizat deputata USR Diana Buzoianu, coinitiatoare a proiectului.
Proiectul prevede masuri pentru directionarea produselor de origine animala devenite improprii consumului uman catre utilizatori inregistrati in vederea utilizarii de material categoria 3 pentru hrana animalelor din adaposturi, precum si masuri pentru directionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal in vederea valorificarii lor prin transformare in compost sau biogaz.
De asemenea, actul normativ stabileste ca, inainte de a dispune neutralizarea deseurilor generate, este obligatorie implementarea a cel putin doua actiuni de prevenire a risipei alimentare.
Potrivit celor adoptate, operatorii economici implementeaza masuri de informare si responsabilizare pentru salariati pentru diminuarea risipei alimentare pe lantul agroalimentar, incepand cu productia, procesarea, depozitarea, distributia si comercializarea alimentelor, inclusiv in sectorul de industrie hoteliera si al serviciilor alimentare.
Operatorii economici informeaza consumatorii despre obiceiurile de consum responsabile. Acestia nu pot declara in mod deliberat ca fiind improprii produsele agroalimentare nevandute si inca bune pentru consum, fara a aduce atingere regulilor privind siguranta alimentelor.
"Operatorii economici din industria ospitalitatii vor facilita consumatorilor finali sa ia, fara costuri suplimentare si in conditii corespunzatoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite, si vor informa despre aceasta posibilitate in mod clar si vizibil in meniu", mai prevede actul normativ.
De asemenea, conform celor adoptate, "transferul cu titlu gratuit al alimentelor se face catre operatorii receptori sau consumatorii finali, acestora fiindu-le interzisa comercializarea alimentelor catre alti operatori din sectorul alimentar sau consumatorului final".
"Transferul sau transferul cu titlu gratuit al alimentelor de catre operatorii economici se face cu respectarea prevederilor legislatiei nationale si europene privind siguranta alimentara, astfel: a) pentru produsele alimentare carora li se aplica o data limita de consum in conformitate cu articolul 24 din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 si (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European si ale Consiliului si de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European si a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE si 2008/5/CE ale Comisiei si a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, cu modificarile si completarile ulterioare, transferul se realizeaza inainte de data respectiva; b) pentru produsele alimentare carora li se aplica o data a durabilitatii minimale in conformitate cu articolul 2 alineatul (2) litera (r) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, transferul poate avea loc si dupa data respectiva; c) pentru produsele alimentare care sunt absolvite de indicarea termenului de valabilitate nu este necesara o data a durabilitatii minimale, in conformitate cu punctul 1 litera d) din anexa X la Regulamentul (UE) nr. 1169/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, in orice moment", mai stabileste actul normativ.
Sanctiunile in cazul nerespectarii acestor prevederi sunt amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei, mai prevede proiectul. Camera Deputatilor este for decizional.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...