Deputatii au adoptat cadrul legal pentru prevenirea si controlul pestei porcine

Deputatii au adoptat cadrul legal pentru prevenirea si controlul pestei porcine


Deputatii au adoptat, miercuri, un proiect de lege care stabileste cadrul legal pentru prevenirea si controlul pestei porcine africane, cu scopul reducerii efectelor negative asupra sanatatii animalelor si consecintelor economice, sociale, culturale si de mediu, prin aplicarea unor masuri de control.

Proiectul, initiat de UDMR, vizeaza responsabilitatile operatorilor si cerintele de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatatie de porcine din tara noastra, de tip gospodaresc sau comerciala, strategia de management si de vanatoare a porcilor mistreti, cresterea capacitatii de neutralizare a subproduselor de origine animala, campanii de informare, cerintele privind miscarea porcinelor pe teritoriul tarii, realizarea controalelor oficiale veterinare si a altor activitati de control oficial interinstitutional de catre autoritatile competente, in vederea urmaririi implementarii masurilor stabilite.

 

S-au inregistrat 190 de voturi 'pentru', 26 'impotriva' si 49 de abtineri. Proiectul introduce sanctiuni pentru transportul ilegal de porci pe teritoriul Romaniei.

 

Se elimina prevederea conform careia cresterea porcinelor poate fi facuta de catre persoane fizice in cadrul exploatatiilor noncomerciale de subzistenta, inregistrate in Sistemul National de Identificare si Inregistrare a Animalelor - SNIIA, care cresc maxim cinci porci, cu respectarea normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei, precum si cu respectarea normelor de biosecuritate si bunastare.

 

De asemenea, se elimina prevederea din legislatia actuala potrivit careia porcinele sunt crescute numai pentru ingrasare, fiind interzisa reproductia in aceste exploatatii, precum si cea potrivit careia porcii, carnea si produsele din carne rezultate in urma sacrificarii acestora nu se comercializeaza si sunt destinate exclusiv consumului in gospodaria proprie.

 

Domeniul de aplicare a legii cuprinde porcinele detinute, inclusiv porcii mistreti din crescatoriile si complexurile de vanatoare; porcinele salbatice; materialul germinativ; produsele de origine animala; subprodusele de origine animala, fara a aduce atingere normelor stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animala si produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animala), cu modificarile ulterioare, si a prevederilor legislatiei subsecvente din domeniu; instalatiile, mijloacele de transport, echipamentele si toate materialele si caile de infectare implicate sau potential implicate in raspandirea pestei porcine africane.

 

Potrivit proiectului, 'decizia de ucidere' reprezinta documentul emis de centrul local de combatere a bolilor - CLCB - sau autoritatea competenta abilitata de CLCB prin care se hotaraste uciderea porcilor din una sau mai multe exploatatii.

 

Sistemul semideschis de crestere a porcinelor reprezinta cresterea animalelor din rase autohtone in regim de libertate restransa, cu respectarea regulilor de crestere, a cerintelor de biosecuritate specifice, precum si cu obligativitatea ca animalele sa fie inchise intr-un anumit spatiu imprejmuit cu gard si dublat cu gard electric in interiorul suprafetei imprejmuite.

 

Transportatorul este definit drept operatorul care transporta animale in nume propriu sau in numele unei parti terte.

 

Pe teritoriul Romaniei miscarea porcinelor domestice se realizeaza in conformitate cu prevederile prevazute insotite de urmatoarele documente: in cazul miscarii porcinelor catre o alta exploatatie - formular de miscare, certificat sanitar-veterinar; in cazul miscarii porcinelor catre abator - formular de miscare, certificat sanitar veterinar, document de lant alimentar. Costurile aferente certificarii de sanatate la miscarea din exploatatia comerciala de origine sunt suportate de proprietar.

 

Grupul UDMR a elaborat acest proiect legislativ pentru a rezolva o problema existenta in sectorul de crestere a porcilor, a declarat, in plen, deputatul Magyar Lorand.

 

'Stim foarte bine ca pesta porcina africana a dus la blocarea intregul sector de crestere a suinelor, producand pagube economice insemnate prin cheltuielile impuse de combaterea bolii si prin pierderile inregistrate de producatorii de carne de porc. Vreau sa le multumesc colegilor din Comisia de agricultura. Impreuna, am reusit sa facem o lege care cred ca satisface cerintele atat ale crescatoriilor in sistem intensiv a suinelor, cat si gospodariile populatiei', a transmis deputatul.

 

La randul sau, deputatul Konczei Csaba a precizat ca proiectul are trei mari obiective, primul fiind reglementarea posibilitatii cresterii si valorificarii porcinelor pe teritoriul Romaniei, atat din exploatatiile mici, gospodariile populatiei, fermele mici, fermele de subzisteta, cat si din exploatatiile de dimensiuni industriale.

 

Al doilea obiectiv, a aratat deputatul, este combaterea pestei porcine africane, in conditiile in care proiectul sanctioneaza drastic transportul si comertul neautorizat sau fara documente al porcilor vii - vectorul principal de propagare a bolii.

 

In al treilea rand, s-a urmarit elaborarea unui cadru legislativ prin care se creeaza premisele acoperirii integrale a consumului intern de carne de porc intr-un viitor cat mai apropiat. 'In prezent este cunoscut faptul ca abia 25% din cererea interna poate fi satisfacuta de producatorii autohtoni, fapt inacceptabil pentru o tara cu potentialul Romaniei', a argumentat deputatul UDMR.

 

Deputatul USR Radu Miruta a criticat proiectul, pe motiv ca interzice reproducerea porcilor in propria gospodarie.

 

'In forma trecuta si de PSD la Senat interzicea chiar hranirea porcilor cu resturi alimentare. (...) Deci, dupa ce votati acest proiect de lege, romanii in propria gospodarie vor avea voie sa creasca porci, dar nu vor avea voie sa reproduca. Transformati prin lege in contravenient orice om cinstit care vrea in aceasta tara, in spatele casei, sa-si reproduca porcii pentru propria familie. Domnilor de la PSD, sa modernizati nu inseamna sa nu tineti cont de realitatile din aceasta tara, sa modernizati nu inseamna sa calcati in picioare traditii. Tocmai acum, cand v-ati umplut buzunarele de la scumpiri, ati decis sa intrati cu bocancii in propria gospodarie a fiecarui om. De la PNL cred ca nu se mai asteapta niciun om de la nimic', a sustinut Miruta.

 

In replica, Magyar Lorand a transmis ca afirmatiile deputatului USR contin neadevaruri.

 

'Prin aceasta lege noi nu interzicem reproductia porcilor. Haideti sa cititi ce este reglementat prin aceasta lege si sa-i intrebati pe colegii din Comisia de agricultura de continutul acestui proiect legislativ. Veniti aici, la microfon, si ziceti niste neadevaruri. (...) Legea nu este restrictiva', a subliniat deputatul UDMR.

 

Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect de lege.



Poti fi interesat si de