Delta Dunarii poate deveni primul producator de peste bio din Europa

Delta Dunarii poate deveni primul producator de peste bio din Europa


Fostele amenajari piscicole din Delta Dunarii vor deveni primul producator de peste bio din Europa, daca vor fi redate circuitului natural si retehnologizate, a declarat guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD), Malin Musetescu.

"Nu putem discuta despre relansarea pescariilor din Delta, daca nu repunem fostele amenajari la locul in care erau inainte de 1989, evident retehnologizate. Delta Dunarii poate deveni prin aceste incinte cel mai mare producator de peste bio din Europa. Nu vom putea produce niciodata peste bio in Dunare, fluviu supus tuturor vicisitudinilor civilizatiei. In incintele respective, apa vine filtrata biologic si se poate demonstra cu probe ca apa din acest punct de vedere este pura in incinte", a mentionat Musetescu.

 

Pestele bio este un peste crescut in mediul natural nefurajat in piscicultura extensiva care se dezvolta in cateva amenajari din Delta, a mai spus guvernatorul Rezervatiei.

 

"Piscicultura intensiva in Delta a demonstrat ca este falimentara. Esti o insula de piscicultura intensiva intr-un ocean de habitate acvatice si e imposibil sa opresti intrarea speciilor nevaloroase din punct de vedere economic in acea incinta, si atunci furajarea se impartea si cu specii nevaloroase", a precizat Musetescu.

 

El a mai spus ca Administratia RBDD primeste continuu cereri de introducere in circuitul agricol a unor suprafete din fostele amenajari piscicole, tendinta de reducere a zonelor umede din Rezervatie fiind tot mai accentuata.

 

"Fostele amenajari piscicole sunt acum ale Consiliului Judetean (CJ), institutie care are repere economice, nu de biodiversitate. Deocamdata, incintele respective sunt mai profitabile daca acolo se face agricultura sau pasunat. Revenirea lor la piscicultura rezolva toate problemele pe care le avem la ora asta in materie de peste in Delta", a precizat Musetescu.

 

De altfel, revitalizarea fostelor amenajari piscicole din Delta este si solutia pentru revitalizarea domeniului in opinia lui Cornel Ivanov, unul dintre acvacultorii din Rezervatie, solutie care, in urma cu o luna, a fost prezentata premierului Romaniei, Viorica Dancila, si ministrului Agriculturii, Petre Daea, in timpul inaugurarii Bursei de peste din Tulcea.

 

"Singura solutie este construirea sau reanalizarea tehnologica a amenajarilor vechi. Putem face usor 1.000 de kilograme de peste la hectar. In felul acesta, am rezolva multe probleme si am da ragaz naturii sa se refaca in Delta Dunarii si in special speciilor de peste care sunt valoroase din punct de vedere economic", a declarat Cornel Ivanov.

 

Potrivit lui, din cele circa 2.000 de hectare de amenajari piscicole pe care le-a concesionat de la CJ poate sa introduca pe piata 5 tone de peste intr-o singura zi.

 

Conform lucrarii "Delta Dunarii – Rezervatie a Biosferei", aparuta sub egida Academiei Romane, la inceputul secolului trecut, pescariile din Romania erau printre cele mai bine organizate din Europa, dupa punerea in practica a primei legi a pescuitului conceputa de Grigore Antipa.

 

Productia Deltei a fost, pana in anul 1984, de pana la 20.000 de tone de peste pe an.

 

In momentul de fata, pescarii comerciali inregistreaza anual capturi de aproape patru ori mai mici fata de productia de peste din anii 1960-1970, iar pescarii sustin ca ponderea speciilor nevaloroase din punct de vedere economic este, in unele zone, de pana la 80% in capturile totale.

 

Scaderea productiei este explicata de cercetatori prin modificarea regimului hidrologic al Dunarii in zona Deltei si a gurilor de varsare, indiguirea luncii Dunarii, cresterea poluarii si de suprapescuitul unor specii.



Poti fi interesat si de