De teama gripei aviare, crescatorii de vaci din SUA interzic accesul vizitatorilor si taie copacii

De teama gripei aviare, crescatorii de vaci din SUA interzic accesul vizitatorilor si taie copacii


Crescatorii de vaci din SUA si-au inmultit masurile de aparare pentru a incerca sa opreasca raspandirea gripei aviare: interzicand accesul vizitatorilor, doborand copacii pentru a descuraja asezarea pasarilor salbatice si dezinfectand vehiculele care intra pe terenurile lor, transmite Reuters.

Carolina de Nord a devenit miercuri al saptelea stat american care raporteaza descoperirea un focar de gripa aviara inalt patogena in randul unei turme de bovine, dupa ce Departamentul american al Agriculturii a confirmat infectii similare in statele Texas, Kansas, Ohio, Michigan, Idaho si New Mexico.

 

In timp ce primele cazuri par sa fie cauzate de transmiterea virusului la efectivele de vite din Texas si Kansas de la pasarile salbatice, USDA a avertizat ca este posibila si transmiterea in randul vitelor. Responsabilii din domeniul agricol din statele Michigan si Ohio au spus ca turmele de vite infectate din aceste state au primit vite din Texas.

 

Reuters a vorbit cu mai multi crescatori de vite din cele cinci state care au spus ca au inceput sa isi intensifice masurile de curatenie si siguranta, iar trei dintre crescatori au spus ca au mers chiar mai departe decat recomandarile guvernamentale.

 

'Puteti sa va ganditi la ferma noastra ca la o comunitate inchisa pentru vaci. Numai persoanele esentiale pot trece de poarta', spune Karen Jordan, care creste aproximativ 200 de vaci de lapte la Siler City, Carolina de Nord.

 

Chiar si inainte de descoperirea focarului de gripa aviara, Karen Jordan a limitat accesul vizitatorilor care, in mod accidental, ar putea transmite virusul prin gainatul de pe cizmele sau vehiculele lor. In plus, Karen Jordan a taiat aproximativ 40 de arbori pentru a evita atragerea pasarilor salbatice in sezonul migratiei de primavara.

 

Primul caz confirmat de gripa aviara la o turma de vite dateaza din 25 martie, pentru ca la 1 aprilie sa apara cel de-al doilea caz confirmat de transmisie umana din ultimii ani. Toate aceste cazuri au dat nastere la ingrijorari in SUA cu privire la raspandirea virusului de la animale in randul oamenilor. Gripa aviara a decimat efectivele de pasari din intreaga lume incepand din 2022 si a infectat si diferite mamifere, de la foci si pana la vulpi.

 

Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA spune ca riscul pentru oameni ramane unul scazut dar cu toate acestea a cerut statelor americane sa puna la punct planuri vizand testarea si tratarea posibililor muncitori din ferme infectati.

 

In timp ce pentru pasari virusul gripei aviare este unul mortal, vacile par sa isi revina. Focarele din randul efectivelor de bovine afecteaza in primul rand vacile cu lapte, sustine USDA, reducand productia de lapte si obligand fermierii sa izoleze animalele bolnave si sa evite ca laptele lor sa ajunga in oferta de alimente.

 

Productia de lapte a SUA a urcat pana la aproape 60 de miliarde de dolari in 2022. Acum crescatorii de vite se tem de o diminuare a cererii pentru lapte si branza, dupa ce USDA a descoperit virusul gripei aviare in esantioanele de lapte nepasteurizat, desi oficialii subliniaza ca laptele pasteurizat este sigur.

 

Cotatiile futures la lapte au scazut pe masura ce s-au inmultit cazurile de infectie. Cotatiile la carnea de vita au scazut si ele pe fondul temerilor referitoare la diminuarea cererii, chiar daca pana acum nu exista cazuri confirmate de prezenta a virusului gripei aviare in randul vitelor crescute pentru carne.



Poti fi interesat si de