Incarcarea automata a carucioarelor de afumare imbunatateste siguranta muncii si creste cantitatea de marfa manipulata.
- Productia continua de salamuri cere un numar mare de personal solicitat pentru o munca monotona si epuizanta fizic.
- Rata ridicata de imbolnavire, preocuparea pentru a gasi personal potrivit in mod continuu este o incercare dificila, prin urmare, pentru fiecare companie.
- Sistemele automate de incarcare a carucioarelor pentru afumare pot in mod semnificativ ajuta la scaparea de aceasta povara si cresterea cantitatii de marfa manipulata in aceasta industrie.
Sistemele automatizate de agatare a salamurilor pe bete asigura o precizie deosebita.
Ca alternativa la incarcarea cu mana a betelor este linia automata de incarcare a carucioarelor de fierbere si afumare. Cu o linie automata de agatare salamurile pot fi puse pe betele de afumare foarte precis la o distanta mai mica de 25 mm. Prin aceasta constructie speciala se pot prelua si de pe instalatiile care au linie de agatare carnatii sau salamurile cu o precizie deosebita pe batul de afumare.
Pozitia este controlata de software, ceea ce inseamna ca poate fi diferita de la un produs la altul. Aceste tipuri de masini pot asigura o incarcare de 32.000 batoane pe schimb cu un ciclu de introducere pe bat mai mic de 0,8 secunde. Un astfel de ritm de
incarcare a betelor fara robot nu se poate asigura decat cu personal suplimentar.
Pentru a impiedica orice alunecare sau lovirea de bete in caruciorul de fierbere si afumare, un robot asigura incarcarea betelor. Robotul poate manipula cu usurinta bete cu o greutate de 30 kg sau chiar mai mult. Asezarea batoanelor sau a carnatilor pe bte se poate face la o distanta mai mica de 5 mm.
Preluarea si asezarea betelor se poate desfasura la precizie de milimetru. n aceste conditii, se asigura o constanta in activitate, niciun baton nu va fi rebutat nici la inceputul, nici la sfarsitul timpului de munca.
Calitatea este constanta si asigura o incarcare optima a betelor pentru folosirea in cele mai bune conditii a spatiului existent in caruciorul de fierbere si afumare.
Robotii nu se vor plange niciodata de conditiile dificile de munca si de munca monotona. Acest tip de robot a fost folosit in industria automobilelor pentru diverse activitati cum ar fi cele de lacuire, de decenii, in fabric de pe tot mapamondul. Acest lucru asigura buna functionare fiind vorba de roboti verificati in activitatea de productie si care au garantat avantajul inlocuirii muncii manuale. Pentru apararea igienei, robotul este echipat cu o manta de aer care impiedica contactul robotului cu produsele alimentare. Se asigura functionarea perfecta a complexului masina de umplut-masina de clipsat-linie de agatare si roboti.
Siguranta muncii este asigurata de o imprejmuire a robotului pentru a impiedica oamenii sa intre in sfera de miscare a robotului. Operatorul observa cand caruciorul de fierbere si afumare este plin si poate sa asigure inceperea incarcarii la al 2-lea carucior si detine timp destul pentru introducerea caruciorului umplut in celula de fierbere si afumare. Introducerea acestui robot asigura ca activitatea se poate desfasura cu o singura persoana. Personalul astfel disponibilizat poate sa fie folosit la aprovizionarea masinilor de umplut cu membrane pentru a creste ritmul de folosinta a utilajelor.Din studiile si cercetarile efectuate de furnizor rezulta o crestere a productivitatii de circa 3 ori fata de realizarile cu incarcare manuala.
Tinand cont de faptul ca legislatia muncii in CEE prevede limitari in folosirea mainii de lucru (cantitati limita a kilogramelor /unitate de productie, bete, cutii etc., precum si stabilirea unui numar maxim de ore de lucru in activitatea cu efort fizic) in mod cert da de gandit intreprinzatorilor romani sa participe la modernizarea proceselor de productie prin introducerea robotilor nu numai din motive de productivitate.
De altfel, in prezent, in industria alimentara in general si in industria carnii in special, exista aceasta provocare de automatizare prin introducerea de roboti in fazele de productie, din foarte multe motive:
- reducerea efortului fizic;
- imbunatatirea situatiei de igiena (cat mai putine atingeri ale marfurilor cu mana);
- adaptarea masinilor la posibilitati moderne de spalare si dezinfectare;
- concurenta dintre ramuri si in cadrul ramurilor;
- cresterea continua a eficientei activitatii de productie si asigurarea unei calitati constante fara deficiente de productie.
Fara o robotizare efectiva acest lucru nu este posibil, constatanduse in prezent o ramanere in urma a industriei alimentare fata de alte sectoare industriale cum ar fi productia de automobile, productia de aparatura electronica etc.
Articol preluat din editia 40 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.