Danish Crown: Inflatia ridicata incetineste consumul

Danish Crown: Inflatia ridicata incetineste consumul


Nivelul ridicat al inflatiei la nivel mondial afecteaza business-urile din industria carnii. In ultimele 18 luni, Danish Crown, cel mai mare exportator european de carne de porc, a avut costuri mai mari cu aproximativ 2,5 miliarde de coroane daneze (1 coroana daneza = 0,13 euro) pentru energie, transport, materiale de ambalare si salariile angajatilor.

In plus, cererea de carne de porc din tarile asiatice a scazut, diminuand puterea competitiva a companiei, scrie EuroMeatNews.com.

 

„Au fost sase luni cu adevarat provocatoare. Intr-o piața excepțional de dificila, atat castigurile, cat si rezultatul sunt la un nivel acceptabil izolat, dar competitivitatea noastra nu a fost suficienta in perspectiva europeana pentru a menține livrarile de porci pentru ingrasare ale crescatorilor de animale din Danemarca. Prin urmare, prima jumatate de an nu se ridica la nivelul asteptarilor noastre”, a declarat Jais Valeur, CEO al Danish Crown.

 

Chiar daca decontarea pentru porcii din ferme a fost mai mare cu peste 40% pe kilogram fața de prima jumatate a exercițiului financiar 2022/23, aprovizionarea cu porci catre abatoarele Danish Crown a scazut cu 13%.

 

Cu toate acestea, grupul a inregistrat venituri in crestere cu 15%, de la 30 la 34,5 miliarde de coroane daneze. Costurile in general crescute, precum exporturile mai mici de carne de porc catre piețele cu prețuri ridicate din afara Europei, se reflecta in castigurile operaționale, care au scazut de la 1.396 milioane de coroane daneze la 1.208 milioane de coroane. Rezultatul pentru prima parte a anului se ridica la 902 milioane de coroane, fiind cu 18% mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut, dar corectat prin scaderea ofertei de animale pentru sacrificare de la proprietarii cooperativei, ceea ce corespunde unei scaderi cu 5% per kilogram a castigurilor.

 

Conditiile de piata mai duce au necesitat si inchideri de abatoare, actiuni care au avut ca scop mentinerea cotelor de piata, au mai transmis reprezentantii grupului.



Poti fi interesat si de