Daniel de Miguel, INTERPORC: “Spania are cel mai exigent regulament pentru bunastarea animalelor din lume”
Miercuri, 05 Iunie 2024
Miercuri, 05 Iunie 2024
Pilonii importanti pe care se bazeaza succesul sectorului de carne de porc spaniol sunt securitatea alimentara pe intreg lantul de productie, sustenabilitatea si bunastarea animalelor, ne-a declarat Daniel de Miguel, director adjunct si director international al INTERPORC, intr-un interviu in exclusivitate pentru INDUSTRIA CARNII.RO si EuroMeatNews.com.
Unde se pozitioneaza sectorul carnii de porc spaniol pe piata europeana?
Spania este de cativa ani cel mai mare producator de carne de porc din Uniunea Europeana. In 2023, industria a produs 4,85 milioane de tone de carne de porc, in scadere usoara fata de volumul din anul precedent, de 5,02 milioane de tone. In topul producatorilor urmeaza Germania (4,22 milioane de tone) si Franta (2,07 milioane de tone).
Care este importanta sectorului carnii de porc spaniol in economia Spaniei?
Este un sector vital pentru economia Spaniei si reprezinta 9,5% din PIB-ul industrial. Din perspectiva zootehnica, sectorului carnii de porc inglobeaza 40,7% din productia finala de animale si 15,8% din productia agricola.
Acesta genereaza 415.000 de locuri de munca, ceea ce inseamna 2,3% din din numarul total de angajati din Spania, 10% din totalul fortei de munca din sectorul primar spaniol si 11,2% din piata muncii din industria agroalimentara.
Cum este piata spaniola in acest moment? Prevedeti o crestere a vanzarilor pentru urmatoarele luni? Ce zici de piata din Europa Centrala si de Est (CEE)?
Daca ne raportam la o perioada de cativa ani, tendinta de reducere a consumului de carne se mentine constanta in tarile occidentale, desi in Spania, carnea de porc este inregistreaza cea mai mica scadere.
De fapt, consumul de carne proaspata si congelata in gospodariile spaniole a crescut in 2023, trecand de la 402.500 la 420.200 de tone. Intr-adevar, consumul de produse procesate a scazut usor, de la 393.200 la 387.400 de tone, dar, in cifre globale, consumul casnic de carne proaspata si de produse procesate a crescut de la 795.700 de tone la 807.600.
Dupa cum am subliniat anterior, circumstantele pietelor internationale se schimba si genereaza uneori incertitudine, dar stabilitatea carnii de porc spaniole pe pietele europene permite ca orice schimbare sa fie depasita cu garantia calitatii pe care o ofera.
In raport cu piata CEE, Romania este a 9-a cea mai importanta piata de destinatie pentru porcul spaniol cu 112.985 tone, Bulgaria pe locul 13 cu 58.554 tone si Ungaria pe locul 14 cu 54.417 tone.
Cata carne de porc a exportat Spania in ultimul an si care sunt principalele destinatii de export?
In 2023, Spania a exportat un total de 2,75 milioane de tone de carne proaspata si produse procesate din carne de porc. Principalele destinatii au fost China (560.488 t), Franta (295.671 t), Italia (273.007 t), Japonia (176.621 t) si Filipine (144.891 t).
Unde vedeti oportunitati de a deschide noi piete sau de a le extinde pe cele existente deja? In ce masura situatia ASF din Europa a perturbat comertul cu parteneri din tari terte?
Diversificarea exporturilor de carne de porc spaniola ofera oportunitati atat de consolidare a prezentei pe importante piete asiatice, cat si de explorare a pietelor emergente din Africa si America Latina.
Este evident ca situatia PPA a perturbat comertul international, dar Spania este o tara libera de aceasta boala si lider in respectarea conditiilor de siguranta si trasabilitatea alimentelor, asa ca garanteaza pentru siguranta produselor sale.
Cum a atins industria acest nivel inalt de certificare (IAWS) si care sunt urmatorii pasi pentru dezvoltarea acestui proiect?
Industria spaniola a porcilor este total dedicata bunastarii animalelor. Din acest motiv, nu numai ca functioneaza in paralel cu sistemul european de productie, care are cele mai exigente reglementari din lume, dar si-a dezvoltat propria certificare.
Sigiliul sau B+ Animal Welfare Commitment are Regulamentul tehnic INTERPORC Animal Welfare Spain (IAWS) care necesita standarde si mai stricte decat cele cerute de legislatia spaniola si europeana, ceea ce ne-a facut un reper mondial in aceasta privinta. Este cel mai exigent Regulament privind bunastarea animalelor din lume, care a plasat sectorul de carne de porc alb din Spania pe primul loc la nivel mondial in ceea ce priveste conditiile de crestere a animalelor.
Ce tendinte de consum ati observat pana acum si cum modeleaza acestea industria carnii?
Tendintele consumatorilor arata un interes din ce in ce mai mare pentru produse durabile, etice, sanatoase si hranitoare. In acest sens, industria spaniola a carnii de porc a raspuns si chiar a anticipat cererile si a optat in mod decisiv pentru sustenabilitate economica, sociala si de mediu.
Acest lucru se traduce prin producerea de alimente mai sanatoase (cu mai putina sare), respect maxim pentru bunastarea animalelor si mediu, angajamentul fata de energie regenerabila, biosecuritatea instalatiilor si transparenta totala atat in ceea ce priveste trasabilitatea, cat si etichetarea pentru informarea corecta a consumatorului.
Care este strategia INTERPORC in promovarea consumului de carne?
Strategia INTERPORC se concentreaza pe promovarea carnii de porc ca optiune sanatoasa si durabila, folosind campanii de marketing care evidentiaza calitatea si practicile etice de productie a carnii de porc spaniole, atat pe pietele nationale, cat si pe cele internationale.
Pentru a face acest lucru, INTERPORC comunica intotdeauna cu argumente stiintifice si date oficiale de la administratiile publice despre productie, emisii in atmosfera, consum etc.
Care sunt obstacolele pe care producatorii de porci trebuie sa le depaseasca pe termen scurt si cum abordeaza INTERPORC aceste subiecte de interes?
Obstacolele majore includ fluctuatiile costurilor de productie si ale materiilor prime, reglementari mai stricte de mediu si nevoia de adaptare la cerintele in schimbare ale consumatorilor. INTERPORC abordeaza aceste probleme prin formare continua, sprijin in implementarea noilor tehnologii si practici durabile si apararea intereselor sectorului in fata administratiilor publice.
Interviu publicat in editia 94 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.
Sphera a inregistrat o crestere importanta si la nivelul EBITDA normalizat, care s-a majorat cu 3...
Potrivit sursei citate, in luna septembrie 2024, exporturile FOB au insumat 8,148 miliarde de eur...
Arad, Timisoara, Cluj, Oradea, Deva, Botosani, Bacau, Piatra Neamt sunt cateva din orasele in car...