Daniel Constantin: Romania are mai putine piete de desfacere

Daniel Constantin: Romania are mai putine piete de desfacere


Fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin sustine ca Romania a inchis piete de desfacere pe care le castigase in anii trecuti, iar in prezent se vorbeste tot mai putin despre oportunitatile de piata pentru fermierii romani.

"Sigur, daca pe aceasta zona a fondurilor europene, a cresterii productiei stam bine, ceea ce nu aud din pacate in ultimul timp sunt masuri care sa vorbeasca de identificarea de noi piete de desfacere. Si cred ca rolul MADR - am spus-o inca de acum trei ani de zile, de cand am plecat din minister - cred ca trebuie sa fie acesta: sa se dezvolte, sa se modernizeze, nu doar sa vorbim de productia la hectar, ci sa vorbim de oportunitati de piata pentru fermieri. Si la acest capitol, din pacate, Romania nu numai ca nu a gasit noi piete de desfacere, ci a inchis piete de desfacere pe care le castigase", a declarat Constantin.

 

El a precizat ca din anii 2013/2014 Romania nu a mai avut o balanta pozitiva in comertul cu produse agroalimentare, iar pentru recastigarea pietei romanesti masurile legislative luate in 2016 nu au fost printre cele mai bune solutii.

 

"Dau exemplu piata din Iordania, care in 2015 a explodat. Aveam peste un milion de capete de ovine pe care le exportam, dar de atunci, din pacate, exporturile au scazut masiv. Este doar un exemplu. Daca va uitati la balanta comerciala, o sa constatati ca din anii 2013 si 2014 Romania nu a mai avut balanta comerciala pozitiva. Au fost doi ani de exceptie, ne-au ajutat intr-adevar si precipitatiile, dar au fost doi ani in care ambele elemente necesare unei balante pozitive s-au intrunit: au crescut si exporturile si in egala masura au scazut importurile, pentru ca piata romaneasca a inceput sa fie recastigata. Este o dezbatere extrem de ampla. S-a incercat si o fortare pe recastigarea pietei romanesti. Aici, daca ma intrebati pe mine, lucrurile ar trebui privite altfel, nu prin masuri legislative care sa impuna, pentru ca este piata libera (...). Ne-am luptat pentru o economie de piata functionala, in care pretul este dat de cerere si oferta, in care nu statul impune anumitor comercianti ce sa cumpere si cu ce pret, ci statul stimuleaza pana la urma comertul care sa fie benefic pentru ambe le parti. De aceea, consider ca acele masuri legislative care s-au fortat in anul 2016 nu erau solutia, ci Legea cooperativelor", a explicat Daniel Constantin.

 

El a mai spus ca aceasta situatie este legata si de faptul ca au fost facute anumite modificari pe PNDR, care "trebuie sa ne dea de gandit", din dorinta de a avea cat mai multe fonduri europene atrase.

 

"Crestem productia in tara, dar nu stam bine in ceea ce priveste balanta comerciala si cred ca lucrul acesta este o urmare a faptului ca PNDR a suferit mici modificari, mai ales in zona de punctaje. Acolo, in dorinta de a avea cat mai multe fonduri europene atrase, s-au dat mai multe puncte pentru cei care au vrut sa cumpere utilaje. Sigur ca este nevoie de o retehnologizare a agriculturii romanesti in continuare, inca nu avem un procent ridicat daca ne referim la tractoare pe exploatatii sau pe cap de locuitor, dar cred ca Romania avea nevoie ca aceasta productie in crestere de cereale sa fie integrata, fie pe zona de zootehnie, fie pe zona de procesare. Si daca acest lucru se intampla puteam vorbi de venituri mult mai mari pentru fermieri, de o valoare adaugata mult mai mare pe care sa o aducem produselor romanesti si poate ca imbunatateam si aceasta balanta comerciala", a adaugat fostul sef de la Agricultura. Romania a inregistrat, anul trecut, un deficit de 853,9 milioane euro in comertul cu produse agroalimentare, in crestere cu 53% fata de anul 2016, cand a raportat 557,4 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

 

Exporturile de produse agroalimentare au crescut Romania a inregistrat o crestere cu 4,6% in anul 2017 fata de 2016, atingand o valoare de 6,23 de miliarde euro, ponderea cea mai mare fiind detinuta de materiile prime. Importurile Romaniei au inregistrat o valoare de 7,1 miliarde de euro, o pondere semnificativa avand-o produsele cu valoare adaugata.

 

Anii 2013 si 2014 sunt singurii in care Romania a incheiat pe excedent in comertul cu produse agroalimentare, cu un plus de 300 de milioane de euro, respectiv 500 de milioane de euro, dupa 20 de ani in care importurile au devansat exporturile de alimente si produse agricole, insa in anul 2015 a revenit din nou pe deficit, inregistrand un minus de 89 de milioane de euro.



Poti fi interesat si de