Danemarca introduce in premiera o taxa pentru emisiile cu efect de sera generate de vaci

Danemarca introduce in premiera o taxa pentru emisiile cu efect de sera generate de vaci


Danemarca va taxa crescatorii de animale pentru gazele cu efect de sera emise de vacile, oile si porcii lor incepand cu 2030, conform unei conventii aprobate de Guvernul danez.

Danemarca este un important exportator de lactate si carne de porc, iar agricultura este cea mai mare sursa de emisii a tarii. Acordul de coalitie – care presupune, de asemenea, investirea a 40 de miliarde de coroane (3,7 miliarde de dolari) in masuri precum reimpadurirea si crearea de zone umede – are ca scop sa ajute tara sa isi atinga obiectivele climatice, scrie CNN, potrivit ziare.com.

 

„Prin acordul de astazi, investim miliarde in cea mai mare transformare a peisajului danez din ultima vreme”, a declarat ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen intr-o declaratie. „In acelasi timp, vom fi prima tara din lume cu o taxa (de carbon) pe agricultura. ”Industria daneza a produselor lactate a salutat in linii mari acordul si obiectivele acestuia, dar i-a infuriat pe unii fermieri. Miscarea vine la doar cateva luni dupa ce fermierii au organizat proteste in intreaga Europa, blocand drumurile cu tractoare si aruncand oua in Parlamentul European pentru o lista lunga de plangeri, inclusiv reclamatii cu privire la reglementarile de mediu si birocratia excesiva.

 

Sistemul alimentar global contribuie enorm la criza climatica, producand aproximativ o treime din emisiile de gaze cu efect de sera.Cresterea animalelor are un impact deosebit de mare, reprezentand aproximativ 12% din emisiile globale in 2015, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura. O parte din aceasta poluare provine de la metan, un gaz puternic de incalzire a planetei, produs de vaci si de alte animale prin ”ragaielile” si balegile lor.

 

Taxa, care se asteapta sa fie aprobata de parlamentul Danemarcei la sfarsitul acestui an, se va ridica la 300 de coroane (43 de dolari) pe tona (1,1 tone) de emisii echivalent CO2 de la animale din 2030, ajungand la 750 de coroane (107 dolari) in 2035. Se va aplica o reducere fiscala de 60%, ceea ce inseamna ca fermierii vor fi taxati efectiv cu 120 de coroane (17 dolari) pe tona de emisii de animale pe an din 2030, crescand la 300 de coroane (43 de dolari) in 2035.

 

Peder Tuborgh, CEO-ul Arla Foods, cel mai mare grup de produse lactate din Europa, a declarat ca acordul este „pozitiv”, dar ca fermierii care „fac cu adevarat tot ce pot pentru a reduce emisiile” nu ar trebui sa fie supusi unei taxe.

 

„Este esential ca baza de impozitare a unei taxe (pe carbon) sa se bazeze exclusiv pe emisiile pentru care exista mijloace pentru a le elimina”, a adaugat el intr-un comunicat. Kristian Hundeboll, CEO-ul DLG Group, una dintre cele mai mari afaceri agricole din Europa si o cooperativa detinuta de 25.000 de fermieri danezi, a declarat ca este „esential pentru competitivitate” ca taxa sa fie „ancorata” in legislatia Uniunii Europene. „Nici clima, agricultura si nici industriile auxiliare nu beneficiaza de faptul ca Danemarca actioneaza unilateral”, a spus el. O masura similara era planuita in Noua Zeelanda in urma cu doi ani, dar guvernul a renuntat ulterior la proiect.



Poti fi interesat si de