Dancila cere anularea ordinului privind clasificarea fermelor de suine

Dancila cere anularea ordinului privind clasificarea fermelor de suine


Premierul Viorica Dancila i-a solicitat ministrului Agriculturii, Petre Daea, sa anuleze ordinul pentru stabilirea dimensionarii tipurilor de exploatatii de suine pe teritoriul Romaniei.

"Si in acest an fermierii vor beneficia de sprijin pentru achizitionarea motorinei utilizate la lucrarile agricole si in acvacultura. Alocam peste 585 de milioane de lei pentru plata ajutorului de stat ce se aplica prin reducerea accizei la motoriza utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate care se acorda agricultorilor sub forma de rambursare. Domnule ministru, este foarte bine ca avem aceste subventii la timp, insa in acelasi timp am sa va rog sa reveniti asupra ordinului pe care l-ati dat in legatura cu stabilirea dimensionarii tipurilor de exploatatii de suine pe teritoriul Romaniei. Eu cred ca trebuie sa avem grija de oamenii care au ferme mici si sa ii incurajam. Va rog sa anulati ordinul, sa revenim la ce aveam inainte si vom face o analiza referitor la acest aspect", a spus Dancila, in debutul sedintei Executivului.

 

Ordinul privind stabilirea dimensionarii tipurilor de exploatatii de suine pe teritoriul Romaniei a fost adoptat pe 18 martie.

 

Prin acest ordin se stabilesc, la articolul 1, dimensiunile pentru exploatatiile de crestere a suinelor pe teritoriul Romaniei, astfel: a) ferma de suine de subzistenta - exploatatie agricola cu un efectiv de maximum 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg; b) ferma de suine mica - exploatatie agricola cu un efectiv cuprins intre 6 - 20 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg; c) ferma de suine medie - exploatatie agricola cu un efectiv cuprins intre 21 - 130 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg; d) ferma de suine mare - exploatatie agricola cu un efectiv de peste 130 de capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg.

 

De asemenea, prin acest ordin se stabilesc tipurile exploatatiilor de crestere a suinelor pe teritoriul Romaniei, astfel: a) exploatatie nonprofesionala de suine - ferma de suine prevazuta la art. 1 lit. a), inregistrata in Sistemul national de identificare si inregistrare a animalelor - SNIIA si detinuta de persoane fizice neinregistrate la Oficiul Registrului Comertului; b) exploatatie comerciala de suine de tip A - ferma de suine prevazuta la art. 1 lit. b) si c), detinuta de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale sau persoane juridice organizate in conditiile legii, inregistrate si autorizate de Oficiul Registrului Comertului, inregistrata in Sistemul national de identificare si inregistrare a animalelor si inregistrata sanitar-veterinar; c) exploatatie comerciala de suine - ferma de suine prevazuta la art. 1 lit. d), detinuta de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale sau persoane juridice organizate in conditiile legii, inregistrate si autorizate de Oficiul Registrului Comertului, inregistrata in Sistemul national de identificare si inregistrare a animalelor, care indeplineste prevederile normelor de biosecuritate si este autorizata sanitar-veterinar.Poti fi interesat si de