Damour (Carrefour): Produsele BIO pot fi foarte accesibile daca sunt locale
Vineri, 12 Iunie 2020
Vineri, 12 Iunie 2020
"Produsele BIO pot fi foarte accesibile deoarece, atata vreme cat facem niste eforturi sa le cultivam local practic vom evita toate costurile legate de transport si alte costuri anexe. Produsele BIO din magazinele noastre sunt foarte rezonabile, nu sunt foarte scumpe. Eu nu cred ca aceasta agricultura BIO sau agricultura organica trebuie sa fie o agricultura mai scumpa. Cred ca este o agricultura facuta in respect cu mediul. Acesti mici fermieri au nevoie de acces la piata si acces la tehnologie pentru ca sa poata cultiva BIO si sa avem aceste produse romanesti BIO pe rafturile magazinelor din tara noastra", a subliniat Anca Damour, care a participat la evenimentul 'Agricultura Viitorului: Tehnologii si solutii noi, alimentatie mai sanatoasa'.
Potrivit acesteia, consumatorii romani isi doresc sa aiba o alimentatie cat mai sanatoasa, motiv pentru care a inceput sa ofere astfel de produse, insa marea lor majoritate veneau din import. "Doar 1% din suprafata agricola din Romania este cultivata cu produse BIO si atunci ne-am intrebat ce ii impiedica pe acesti producatori sa se duca catre o conversie la BIO: absolut totul ii impiedica. In primul rand, intrarea in programul de conversie la BIO presupune niste costuri pe care ei trebuie sa le aiba pentru a se inscrie pe langa autoritatile competente. Apoi urmeaza o perioada de conversie care dureaza in medie cam trei ani de zile, in care cumva sunt singuri pentru ca ei nu produc inca un produs BIO. Prin urmare ei vor trebui sa finanteze o productie mai mica, costuri mai mari si practic nu vor reusi sa castige nimic", a explicat Anca Damour.
Aceasta a mentionat ca programul "Crestem Romania BIO", care a demarat anul trecut, a fost creat avand in vedere si dorinta romanilor de a consuma mai sanatos.
"Le platim toate taxele de intrare in procesul de conversie la BIO, ne angajam sa le cumparam vreme de cinci ani de zile productia - trei ani de conversie la BIO si inca doi ani, acest lucru le permite lor sa se finanteze. Si cand spun ca ne angajam le cumparam, este o obligatie din partea noastra, nu este obligatia lor sa ne vanda - si ne angajam sa o cumparam la pretul de productie, plus marja de care ei au nevoie ca sa poata sa isi continue activitatea. Ne-am angajat in acelasi timp sa formam consumatorul si sa ii explicam ca acel produs care este in conversie la BIO este un produs care, desi nu este BIO, este un produs mult mai putin poluat", a mentionat Anca Damour.
Sphera a inregistrat o crestere importanta si la nivelul EBITDA normalizat, care s-a majorat cu 3...
Potrivit sursei citate, in luna septembrie 2024, exporturile FOB au insumat 8,148 miliarde de eur...
Arad, Timisoara, Cluj, Oradea, Deva, Botosani, Bacau, Piatra Neamt sunt cateva din orasele in car...