Daea sustine ca prin masuri "dure si dureroase" s-au redus focarele de PPA

Daea sustine ca prin masuri "dure si dureroase" s-au redus focarele de PPA


Numarul focarelor de pesta porcina africana din Romania a fost redus prin masurile dure si dureroase pe care le-am luat, de la 1.200 la 300, dar acest virus nenorocit este inca vizibil, activ si virulent, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

"Am informari zilnice despre pesta porcina porcina africana si inca avem probleme. Nu intamplator, in Romania, pe perioada Presedintiei, am facut o conferinta pe bolile transfrontaliere, in prezenta comisarului, cu toate autoritatile sanitar-veterinare din tarile Uniunii Europene si riverane, pentru ca s-a internationalizat lupta. Sunt actiuni peste tot, la toate tarile vecine si in alte tari. Noi suntem in acelasi dispozitiv de lucru. Am reusit prin masurile dure si dureroase pe care le-am luat - pentru ca altele nu am avut - am redus de la 1.200 la 300 de focare in Romania. Este un lucru de apreciat si s-a apreciat la nivelul Uniunii Europene. Sunt tari la ora actuala - sigur, nu ma bucura acest lucru, ma intristeaza - imi spunea colegul Branescu (presedintele ANSVSA - n. r.) ca sunt tari care au peste 1.000 de focare la aceasta data si ca este o explozie. Din nefericire, acest virus nenorocit la care nu avem inca vaccin este vizibil, activ si virulent in perioadele calde si cu umiditate", a explicat Daea.

 

Intrebat ce fac autoritatile in prezent pentru stoparea raspandirii virusului, ministrul a raspuns: "Facem ce am facut si pana acum".

 

"Aceste unitati de actiune la nivel judetelor, centrele de combatere a bolilor la nivel local, intra imediat la actiune si fac ceea ce e stabilit prin planul de contingenta din punct de vedere tehnic. Nu-i bine si nu vom avea liniste cu acest virus pana nu vom gasi vaccinul, antidotul lui. Este o ingrijorare europeana, mondiala. (...) Este dezastru peste tot. In China sunt peste 200 de milioane de porci care au fost eliminati. Creeaza probleme mari economice prin reducerea efectivelor de animale, creeaza mari probleme pentru valorificarea cerealelor, pentru ca se reduce numarul de consumatori, deci e o cantitate mai mica de furaje. Sunt necazuri in lant. Actionam cum am actionat de fiecare data (...)", a mai spus seful MADR.

 

El si-a exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste modul in care oamenii nu respecta normele sanitare-veterinare in aceste situatii si raspandesc virusul in alte zone ale tarii.

 

"Din nefericire, oamenii nu inteleg. Am vazut cazuri extraordinare. Am fost la Ploiesti si am stat de vorba cu cei care conduc activitatea acolo, cu conducerea DSV si am intrebat cum de a fost posibil de a intra virusul. Au gasit un cadavru de mistret in lucerna, au luat lucerna de acolo si au dus-o acasa, au taiat porcul si au dus la nepoti, la prieteni si asa s-a dus posibilitatea de raspandire a virusului in alta parte. Unii au taiat porcul si l-au bagat in frigider si acum il folosesc", a explicat ministrul.  

 

In ceea ce priveste situatia din judetul Teleorman, unde in ultima perioada au fost confirmate noi focare de pesta porcina africana si au fost ucisi cateva mii de porci, Daea a subliniat ca la ora actuala sunt 17 suspiciuni de boala, dar inca nu exista o confirmare clara pentru toate acestea.

 

Ministrul a adaugat ca toti cei care nu respecta normele sanitar-veterinare in privinta pestei porcine africane vor fi sanctionati, riscand sa nu mai primeasca despagubirile care se acorda de la stat.

 

"Aceste sanctiuni s-au dat si se dau. (...) Din necunoastere, din eludare sau o minimalizare a unei operatiuni poti sa duci boala. Toate aceste devieri de la regulile sanitar-veterinare trebuie sanctionate", a adaugat seful de la Agricultura.

 

Intrebat cum comenteaza scumpirea carnii de porc, Daea a sustinut ca una dintre cauze este legata de reducerea ofertei pe piata mondiala din cauza pestei porcine africane.

 

"Aici este explicatia, pentru ca pe piata mondiala oferta s-a redus. China este unul dintre cei mai mari producatori de carne de porc din lume, dar ei au distrus si s-au redus efectivele cu peste 200 de milioane de capete, din cauza acestui virus. In Vietnam sunt cu milioanele. Ne afecteaza si pe noi", a spus oficialul MADR. 

         

Pana la data de 10 iulie 2019, pesta porcina africana (PPA) evolua in 77 de localitati din 18 judete, cu un numar de 192 de focare, potrivit datelor comunicate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).



Poti fi interesat si de