Daea: Romania nu are cea mai scumpa hrana din Uniunea Europeana

Daea: Romania nu are cea mai scumpa hrana din Uniunea Europeana


Ministrul Agriculturii, Petre Daea, sustine ca in Romania nu este cea mai scumpa hrana din Uniunea Europeana (UE) si ca poate dovedi acest lucru, si admite ca preturile au crescut peste tot in tarile UE.

"Preturile au crescut peste tot in Uniunea Europeana si la noi au crescut, este o realitate, dar nu este in Romania cea mai scumpa hrana din Uniunea Europeana. Daca nu credeti, sa imi dati posibilitatea sa va arat preturile din tarile unde eu am fost si pe care le-am fotografiat ca sa fac o comparatie", a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

 

Intrebat cum explica pretul carcasei de porc din Romania de 220 de euro, fata de media din UE de 208 euro, Daea a raspuns ca nu a vazut carne de porc mai ieftina ca in Romania.

 

"Am aceasta preocupare de a cunoaste exact despre ce este vorba in fiecare loc si a ma interesa cum pot face eu in tara cat mai mult si cat mai bine. Am fost in UE si ma duc iarasi saptamana viitoare si in fiecare tara atunci cand ajung ma duc in unitatile comerciale. Nu am vazut nicaieri o carne mai ieftina decat in Romania, in tarile in care am fost", a sustinut el.

 

Daea a afirmat ca sunt magazine in Romania, in Bucuresti si in tara, unde jambonul de porc este la 18 lei/kg, iar cotletul 19 lei/kg, dar recunoaste ca preturile au crescut in ultima perioada din cauza influentelor de piata si a celor externe.

 

"De ce au crescut aceste preturi? Sunt legate de trei mari factori. Primul este oferta de piata. Noi am avut si avem o problema cu pesta porcina africana si, trebuie sa recunoastem, ne obliga realitatea sa spunem acest lucru. A doua problema: preturile au crescut peste tot in Europa, iar datele din statisticile UE spun ca aceste cresteri sunt cu 40-50% mai mari la produse agroalimentare. Avem si acel necaz de langa noi, unde nu mai vorbesc oamenii ci vorbesc armele, si atunci cand vorbesc armele se strica regulile peste tot (...) cu influente asupra preturilor. Al treilea factor: scumpirea inputurilor (...). Gazele, energia s-au scumpit peste tot, iar ele prin pret sunt elemente constitutive ale costului de productie", a adaugat seful MADR.

 

Nu in ultimul rand, ministrul Agriculturii a precizat ca primul interes al MADR si al Guvernului este sa faca absolut tot ca sa realizeze productiile agricole intr-un an extrem de greu din punct de vedere al secetei. "Nu este robinetul ploilor in mana lui Petre Daea. Este in mana lui Petre Daea preocuparea pentru irigatii. Si o face tot timpul, zi de zi, si iar noaptea. Ati avut aceasta curiozitate sa ma vedeti si noaptea la lanterna sau la lumina telefonului. Acestea sunt cauzele", a subliniat Daea.

 

In ceea ce priveste evolutia preturilor alimentelor pana la Craciun, oficialul MADR a transmis ca nu sunt motive ca acestea sa creasca in continuare. "Uitati-va la Carrefour, de exemplu, desi nu am vrut sa va dau nume, sa vedeti reduceri de pret. De ce? Pentru ca o cere piata. Nu sunt elemente obiective care sa constituie o asemenea traiectorie a cresterii pretului, pentru ca pretul la materia prima s-a stabilizat, preturile la gaze si electricitate s-au stabilizat. V-as ruga, daca imi dati si mie sprijin si va raman recunoscator, sa nu mai introduceti in discutia aceasta publica ca se scumpesc alimentele. Omul aude si ii e si frica sa mai iasa din casa. E adevarat ca exista si situatia in care unii vor sa profite.(...) dar nu o sa ajungem sa cumparam cu 60 de lei kg de carne. Nu se va intampla sa ajungem acolo. E adevarat ca situatia este dificila, o simt si sunt alaturi de toti si de aceea gandim sa facem ceva pentru tara asta", a concluzionat ministrul Agriculturii.



Poti fi interesat si de