Daea: Pentru 14 produse romanesti vrem sa obtinem protectie europeana
Miercuri, 11 Octombrie 2017
Miercuri, 11 Octombrie 2017
Ministerul Agriculturii vrea sa inregistreze la Bruxelles alte 14 produse romanesti cu indicatie geografica, pe langa cele patru pentru care Romania a obtinut deja recunoasterea europeana, a declarat, marti, ministrul de resort, Petre Daea.
"Unul dintre obiectivele programului de guvernare este de a intra pe piata europeana cu produse cu inregistrare geografica recunoscuta sau cu denumire de origine recunoscuta. Avem o lista de 14 produse pe care le pregatim. Sunt carnatii de Plescoi in continuare si multe alte produse", a spus el.
Pana acum, Romania a obtinut recunoasterea a patru produse: magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, novacul afumat din Tara Barsei si telemeaua de Ibanesti.
"Ii protejam pe producatori prin a le gira acest drept de a-si pastra produsul respectiv si care nu poate fi preluat de alt producator. Marca respectiva se respecta, brandul respectiv, el nu poate fi multiplicat si nu poate fi luat de o alta persoana si apoi sa intre intr-o concurenta neloiala", a mai spus Daea.
Potrivit acestuia, inspectorii din Ministerul Agriculturii verifica periodic in zonele de desfacere ca identitatea produselor sa se respecte.
"Au fost luate masuri, sunt foarte multe produse care au fost retrase, li s-a retras autorizatia, dreptul de a produce atunci cand reteta a fost falsificata. Se intampla si aceste lucruri, cand oamenii vor sa castige rapid si sa insele, dar daca o fac o data, a doua oara nu mai apuca", a adaugat ministrul.
Totodata, intrebat de jurnalisti cum este mai bine pentru tarani, in opinia sa, sa manance produsele din gospodarie sau sa le vanda, Daea a raspuns: "Fiecare sa manance ce doreste, unde doreste, ce-i place si cat poate".
"Eu cred ca produsele romanesti nu merita doar o zi, ci 365 de zile, din respect pentru fermieri, pentru cei care ne pun pe masa bucate foarte bune, gustoase si la un pret accesibil", a mai spus ministrul.
El a vizitat apoi, timp de aproape doua ore, toate cele 120 de standuri ale targului - cu produse alimentare, bauturi, cosmetice, confectii si produse artizanale - si a stat de vorba cu fiecare producator in parte.
O pensionara i-a atras atentia, la inceputul turului, ca produsele sunt foarte scumpe, iar Daea a invitat-o sa il insoteasca la standuri sa-i arate ce preturi i se par exagerate.
"Spre exemplu, aceste galuste cu prune costa 65 de lei kilogramul, insa eu, daca le-as face acasa, am facut un calcul si mi-a reiesit ca as fi cheltuit doar 5 lei pentru un kilogram. Deci sunt de 10 ori mai scumpe la targ si cred ca este un pret exagerat", i-a spus pensionara.
La randul sau, producatoarea de la standul respectiv a raspuns ca este vorba de ingrediente naturale, de cea mai buna calitate, iar totul este facut manual de catre ea. "Eu imi pretuiesc munca, mainile si timpul. Si clientii le apreciaza, am foarte multi clienti", a spus producatoarea.
Rugat sa medieze conflictul, Daea a raspuns ca trebuie sa exista un echilibru intre munca producatorului si puterea de cumparare a clientului. "Pana la urma, pretul este cel pe care clientul este dispus sa-l plateasca", a aratat ministrul.
La un stand de legume, Daea le-a indemnat pe cele doua producatoare de acolo sa acceseze si anul viitor programul de tomate. "Continuati si la anul, pentru ca acesta este un program care va dura. Ne grabim sa le aducem cat mai devreme pe piata, pana in luna mai", le-a spus ministrul.
O jurnalista l-a intrebat cum explica faptul ca importurile de rosii au crescut in primele sase luni ale anului, conform Institutului National de Statistica, cu toate aceste subventii pentru productia autohtona, insa ministrul a contrazis aceste date, aratand ca, din contra, importurile s-au redus.
"S-au redus importurile de rosii. Dupa mine, Institutul National de Statistica spune ca, la produsul de tomate, scaderea este de 6,6%", a mai aratat ministrul.
Totodata, intrebat de jurnalisti cand vom vedea 51% produse romanesti pe rafturile magazinelor, Daea a raspuns: "Mai aveti putina rabdare, ca suntem in discutii la Uniunea Europeana cu aceasta lege. Sunt proceduri pe care le urmam".
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...