Daea: Nu vor fi probleme privind aprovizionarea cu carne de pasare

Daea: Nu vor fi probleme privind aprovizionarea cu carne de pasare


Ministrul Agriculturii, Petre Daea, sustine ca nu vor fi probleme pe piata romaneasca cu aprovizionarea cu carne de pasare si nici cu scumpirea acestor produse din cauza celor trei focare de gripa aviara depistate recent pe platforma zootehnica din localitatea Codlea, judetul Brasov.

"Nu se pune problema socului privind aprovizionarea cu carne de pasare, sub nicio forma. Sigur ca e o presiune virala la nivelul Europei si in jurul tarii noastre sunt o serie intreaga de focare, iata ca a penetrat si in Romania. Din acest punct de vedere este si ingrijorare, dar in acelasi timp si preocuparea noastra pentru a izola focarul, a curata zona si apoi a relua activitatea dupa 30-35 de de zile", a declarat ministrul Agriculturii.

 

Intrebat daca va fi influentat pretul carnii de pasare la raft sau daca vor creste importurile, ministrul a negat ca se va intampla acest lucru. "Nu va fi influentat pretul la raft si nici importurile (nu vor creste n.r.), pentru ca dupa 30-35 de zile incepe din nou activitatea pe acea platforma. Exista interes si din partea noastra sa inceapa cat mai repede si din partea agentului economic sa-si reia activitatea", a mentionat seful MADR.

 

El a transmis ca nu se va pronunta in ceea ce ce priveste cauzele aparitiei virusului gripei aviare in aceste ferme de curcani din Codlea, pana cand nu se va finaliza ancheta epidemiologica.

 

"Eu astept sa se finalizeze ancheta epidemiologica si in baza anchetei putem sa tragem concluziile. Orizontul de timp este determinat de dorinta noastra de a face, de a avea cat mai repede aceasta ancheta, dar si de posibilitatile practice si de interpretarea specialistilor de la fata locului. Desigur ca atunci vom vedea care au fost cauzele. Eu nu ma pronunt si nu o voi face pana cand nu voi avea in mana ancheta epidemiologica, care va fi pusa pe masa celor care studiaza acest fenomen si pe care trebuie, evident, sa o interpretam in cunostinta de cauza, in asa fel incat sa nu deformam realitatea si sa putem sa prindem informatiile necesare in asa fel incat orientarea noastra sa fie in directia prevenirii unor asemenea situatii", a explicat ministrul Agriculturii.

 

Intrebat daca vor fi acordate despagubiri pentru pasarile sacrificate in fermele din Codlea, Daea a raspuns: "Categoric, da".Poti fi interesat si de