Dacian Ciolos: Exportatorii de carne catre SUA vor fi inspectati

Dacian Ciolos: Exportatorii de carne catre SUA vor fi inspectati


Protejarea fermierilor din tarile UE, in anumite situatii de criza, a fost unul dintre subiectele discutate luni, la reuniunea Consiliului european pe agricultura de la Luxemburg.

fleica vita11Protejarea fermierilor din tarile UE, in anumite situatii de criza, a fost unul dintre subiectele discutate luni, la reuniunea Consiliului european pe agricultura de la Luxemburg.


In ceea ce priveste carnea de vita, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos a explicat- la finalul unei ntrevederi cu secretarul de stat american pentru agricultur?, Tom Vilsack- faptul ca UE, ca piata unica, nu a mai inregistrat cazuri de imbolnavire cu encefalita spongiforma, fapt recunoscut de SUA inca de acum cateva luni. In baza acestei recunoasteri si a deschiderii pietei americane, fiecare stat membru, conform normelor americane, pe masura ce doreste sa exporte carne pe piata americana, face o solicitare in acest sens, urmand sa fie supus unui proces de screening. "Dar, de principiu, problema e rezolvata. Si, pana acum, s-au exprimat trei state membre care doresc sa exporte - Olanda, Irlanda si Marea Britanie, dar orice stat membru poate sa solicite acest lucru si, in urma unei inspectii a serviciilor veterinare care sa se asigure ca normele sunt respectate, sa poata exporta", a subliniat oficialul european.

Dacian Ciolos a afirmat ca vizita la Bruxelles a secretarului de stat Tom Vilsack a fost foarte importanta, mai ales din perspectiva contextului negocierilor acordului intre SUA si UE. "Agricultura si sectorul alimentar raman un punct sensibil si esential important in aceste negocieri. Dar, inainte de a discuta concret despre anumite aspecte sensibile ale acestor negocieri in domeniul agriculturii, este important sa avem acest context si discutii mai ample despre ceea ce inseamna agricultura in SUA si in Uniunea Europeana si cum putea coopera in acest domeniu, pentru a intelege mai bine specificitatile acesteia si totodata sensibilitatile diferite pe care le avem", a argumentat comisarul Ciolos.

Un exemplu dat de acesta s-a referit la problema indicatiilor geografice (produsele traditionale europene), care a fost luata aproape in derizoriu in multe dezbateri din SUA, de cele mai multe ori datorita unei lipse de intelegere in privinta acestui sistem.

In context, Dacian Ciolos a aratat ca s-a exprimat foarte clar, atat la reuniunea de la Luxemburg de luni a ministrilor agriculturii, dar si in discutiile cu oficialul american, ca nu se pune problema ca Uniunea Europeana sa-si slabeasca nivelul de exigenta a normelor sanitare si fitosanitare in urma acestor negocieri, transmite Agerpres.



Poti fi interesat si de