Cutite unicat la Bucharest Food Expo 2023, prezentate de Boby Custom Knives
Miercuri, 27 Septembrie 2023
Miercuri, 27 Septembrie 2023
De-a lungul veacurilor, acest otel a fascinat lumea vestica, a stimulat cercetarea in metalurgie si a inspirat miturile despre proprietatile armelor si armurilor realizate din el, in special ale sabiilor. In anii 300 i.Hr., Alexandru cel Mare, conform istorisirilor, l-a cunoscut si el, mai tarziu cavalerii cruciati l-au apreciat ca fiind superior celui european, iar in anii 1800, fierari englezi au incercat sa il reproduca si sa il prelucreze. A avut multe denumiri: Damascus, Foulad, Pulad, si Bulat, din Caucaz pana in Egipt, in Mongolia si Persia, in China Bintie, iar in India Ukku si Utsa. Numele Wootz a aparut in 1794, cand la Londra au ajuns probe din cateva ingoturi provenite din India, si probabil din cauza unor erori de traducere, Utsa a devenit Wootz (interesant ca Utsa inseamna "loc cu izvoare, ape curgatoare").
Este interesanta si dificila obtinerea unui ingot, dar prelucrarea lui pana la nivel de lama finala este cea mai grea incercare, plina de variabile si de emotii. Cea mai mica greseala, in oricare dintre etapele multiple de forjare sau din cursul tratamentelor termice, duce la esec.
“Dintr-unul din ingoturile obtinute am reinterpretat un Kard, si am facut si un cutit pentru teste. In urma acestora, constat ca poate fi comparat cu un bun otel carbon modern, dar are in plus ceva, fascinant, aproape hipnotic. Multumesc pentru informatiile si sfaturile deosebit de importante in aceasta cautare lui Tim Mitchell, presedinte, lui Peter Burt, co-fondator, si lui Jin Singh, expert istoric, din International Wootz Society”, spune maestrul forjor Valentin Rogojinaru, singurul roman care a reusit sa reproduca Damascul pierdut.
Ca aspect tehnic, este un otel de creuzet, obtinut prin topirea fierului la care a fost adaugat carbon, si elemente formatoare de carburi (in procente foarte mici). Otelul are aprox. 1.5% C, si HRC 61-62.
In perioada 28.09 - 01.10 2023, BUCHAREST FOOD EXPO devine scena principala a produselor alimentare romanesti si internationale, un hub central de intalnire a specialistilor din sector cu partenerii din horeca si retail.
Pe intreaga perioada de desfasurare a expozitiei, participantii se vor bucura de un program bogat de evenimente ce vor dezvalui:
- Cele mai recente tendinte si inovatii din sectorul alimentar si al bauturilor
- Show-uri culinare si degustari de produse
- Competitia Top Chef Macelar, aflata la a doua editie
- Demostratii live cu cele mai noi tehnologii si echipamente de pe piata
- Conferinte si prezentari alaturi de speakeri de prestigiu
- Competitii culinare si masterclass-uri
- Intalniri cu liderii de piata din industria agroalimentara, retail si horeca
INSCRIE-TE la cea mai mare expozitie dedicata sectorului de alimente si bauturi din Romania!!!
'Asteptam cu drag toti vizitatorii cu un program bogat, bunatati culinare, muzica populara, targ ...
Organizat in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei, INDAGRA & INDAGRA FOOD ...
Dupa conferinta de presa in care s-au expus planurile echipei, cei 12 macelari au facut o demonst...