Cum poate ajunge carnea de miel un concurent pentru alte proteine animale
Luni, 29 Mai 2023
Luni, 29 Mai 2023
„Ce putem face ca producatori sau decidenti sa-i incurajam pe oameni sa consume carne de miel? Programe de informare, postari de la ferme, de la stane - cum gatim mielul, de exemplu, alaturi de o branza de oaie savuroasa. Afisari educationale la targurile de stat si locale: stim cu totii ca publicul larg este indepartat de cateva generatii de ferma si, prin urmare, tinerii nu au nicio idee despre cum este produsa mancarea. La targuri, participantii pot raspunde la intrebarile pe care publicul le are despre productia de carne de miel si lana. Am putea servi acest tip de carne atunci cand prietenii vin la cina, dar in cazul acesta, trebuie sa avem si un pui gatit de rezerva - pentru cei care nu consuma carne de miel. Asociatiile locale ale producatorilor ar putea implica tinerii in servirea mostrelor pentru degustare cu ocazia targurilor. Constientizarea consumului intern prin campanii de promovare sustinute de Guvern, iar pentru export, accesarea programelor europene simple sau combinate cu alte produse, de exemplu vin, branza si de ce nu, ceapa verde si minunatele rosii romanesti”, sustine dr. Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).
Pretul in crestere de cativa ani nu permite oricarui roman sa cumpere, astfel ca multi potentiali consumatori nu au cumparat niciodata carne de miel.
Cu exceptia perioadei de pandemie, Romania a sacrificat anual, incepand cu 2015, intre 3- 3,5 milioane de miei. Inainte de 2015, se sacrificau 7 - 8 milioane, in special de Paste, datorita pastrarii traditiei si pretului accesibil (7,5-9 lei/kg).
“Solutia ar fi dezvoltarea unui Program de ameliorare specializat pe imbunatatirea carcasei de miel prin incrucisarea raselor autohtone cu rase de carne, care sa creeze un produs pe gustul europenilor, cu mai putina grasime. Pentru asta, pot fi accesate fonduri europene pentru a dezvolta si crea un produs cu o carcasa corespunzatoare cerintelor consumatorilor europeni. Deficitul de carne de miel pe piata europeana este de circa 40%”, spune Constanta Stefan, presedintele Asociatiei Tara Lovistei.
Conform datelor statistice furnizate de INS, in Romania, consumul anual de carne de ovine pe cap de locuitor se ridica la 2,7 kg in 2021, in crestere cu 3,8% fata de 2020, cand se consemna 2,6 kg/locuitor.
"S-a simtit cresterea consumului de carne de miel in Romania atunci cand ministrul Agriculturii, Petre Daea, a lansat campania de promovare «Alege Oaia», in urma cu cativa ani. Acum, si puterea de cumparare a romanului este scazuta mai ales ca iarna aceasta a venit cu facturi majorate la curent, gaze etc. Romanii consuma intr-adevar foarte putina carne de miel si nici nu ma mira, in conditiile in care daca mergeti la un restaurant, poate la unul din 10 gasiti carne de ovine. In al doilea rand, daca vreti sa luati o pulpa de oaie proaspata sa o faceti pe gratar sau carne pentru ciorba nu aveti de unde", spune Nicolae Cioranu, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine (ACO) Pastorul Crisana Arad.
Efectivele totale de ovine si caprine la finele lui 2021 au fost de 11,536 milioane de capete, Romania situandu-se pe locul trei in randul statelor membre, dupa Spania si Grecia.
Analiza completa despre sectorul carnii de miel din Romania se regaseste in editia nr. 88 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...