Criza in Marea Britanie. Fermierii cauta solutii pentru a adaposti 95.000 de porci

Criza in Marea Britanie. Fermierii cauta solutii pentru a adaposti 95.000 de porci


Lipsa de personal in abatoarele din Marea Britanie a lasat fermele de porci cu un numar suplimentar de 95.000 de animale, iar o posibila criza de dioxid de carbon (CO2) alimentar ar putea agrava si mai mult problema, transmite Bloomberg.

Fermierii sunt fortati sa utilizeze orice spatiu disponibil pentru a adaposti animalele, de la grajdurile de vite pana la magaziile pentru stocarea cartofilor, spune Zoe Davies, directorul Asociatiei nationale a crescatorilor de porci. Insa aceste improvizatii nu sunt o solutie pe termen lung si faptul ca sectorul este lovit simultan de mai multi factori, de la Brexit si pana la criza de dioxid de carbon (CO2) alimentar, au creat conditiile pentru o furtuna perfecta, a adaugat Zoe Davies.

 

Separat, presedintele Asociatiei procesatorilor de carne din Marea Britanie, Nick Allen, a declarat pentru Bloomberg TV ca dioxidul de carbon (CO2) alimentar este utilizat la sacrificarea a 80% din porcii si pasarile din Marea Britanie si exista sanse mici pentru modificarea procedurilor de sacrificare pentru porci deoarece aceasta metoda este considerata cea mai umana.

 

'Daca nu vom mai avea CO2 atunci nu vom mai putea opera iar consecinta pentru acele animale va fi ca vor ramane la ferma. In cel mai prost scenariu, daca CO2 se termina, dupa patru sau cinci zile nu vom mai vedea carne de porc si pasare din Marea Britanie pe rafturile magazinelor. Atat de rapid se petrec lucrurile', a spus Nick Allen.

 

Cresterea pretului gazelor naturale a provocat falimentul mai multor furnizori britanici de energie si inchiderea unor fabrici de ingrasaminte care produc si dioxid de carbon (CO2) alimentar, care este utilizat la paralizarea animalelor inainte de sacrificare, precum si la prelungirea duratei de valabilitate a produselor alimentare si in productia de bere, cidru si bauturi carbogazoase.

 

Ministrul pentru mediul de afaceri, Kwasi Kwarteng, a declarat in Parlament ca lucreaza impreuna cu Departamentul pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale precum si cu Trezoreria pentru a ajuta la rezolvarea deficitului de dioxid de carbon (CO2) alimentar.

 

In schimb, crescatorii de porci au decis deja sa reduca numarul de scroafe pentru imperechere cu aproximativ 5%, chiar daca va fi nevoie de noua pana la zece luni pentru ca aceasta masura sa conduca la diminuarea efectivelor de porcine, a spus Zoe Davies. Asociatia crescatorilor de porci a avertizat ca aceasta este cea mai grava cu care s-a confruntat sectorul in ultimele doua decenii in timp ce Asociatia procesatorilor de carne a avertizat ca fermierii vor fi fortati sa sacrifice porcii la ferme daca nu se rezolva rapid criza de dioxid de carbon (CO2) alimentar.



Poti fi interesat si de