Criza de masterchefi in restaurantele din Marea Britanie
Marti, 18 Mai 2021
Marti, 18 Mai 2021
Exista un deficit de chefi, ospatari si barmani pentru o gama larga de restaurante, de la cele de tip fast-food pana la cele de lux, iar oficialii din industrie si firmele de recrutate spun ca oamenii cu experienta au plecat in cautarea altor locuri de munca.
"Pur si simplu nu mai exista angajati cu experienta", spune David Moore, patronul restaurantului Pied a Terre, cel mai vechi restaurant londonez din catalogul Michelin. Potrivit lui Moore, industria se confrunta cu un "deficit urias si foarte serios de mana de lucru calificata".
Aceasta este o problema serioasa pentru economia britanica si una care ar putea amana revenirea dupa cea mai grava recesiune din ultimele decenii sau care ar putea declansa presiuni inflationiste care incep deja sa ii ingrijoreze pe investitori. Acest trend a inceput deja sa afecteze SUA, determinand lanturi mari de restaurante, precum McDonald's Corp. si Chipolte Mexican Grill Inc. sa majoreze salariile pentru angajatii lor.
In Marea Britanie, firmele din domeniul ospitalitatii se numara printre cele mai grav lovite de restrictiile care au dus la inchiderea localurilor si au obligat angajatii lor sa recurga la programele guvernamentale de subventionare a salariilor. In pofida ajutorului guvernamental, industria a pierdut 330.000 de angajati in perioada pandemiei, sustine Kate Nicholls, directorul grupului de lobby UKHospitality. Aproximativ 20% din totalul restaurantelor si 10% din cel al hotelurilor s-au inchis definitiv, iar multi angajati se vor confrunta cu programe de lucru prelungite, salarii reduse si cautarea de lucru in alt sector.
"Oamenii sunt in continuare reticenti cu privire la angajarea in sectorul ospitalitatii, de teama ca Guvernul ar putea impune noi restrictii, iar firmele nu pot oferi locuri de munca in regim full-time. Cel mai important factor este incertitudinea", spune Kate Nicholls.
Thomas Faulkner, un fost chef care acum se ocupa de recrutarea de noi angajati pentru acest post, spune ca exista un "deficit important" de personal dispus sa lucreze o perioada mai mare de timp in acelasi loc daca restaurantele nu ofera stimulente mai mari.
Rata mare de fluctuatie a personalului, din cauza conditiilor dure de lucru, stresul ridicat, salariile mici si o "cultura de tip macho" au facut ca Londra sa piarda chefi cu experienta mai rapid decat pot fi pregatiti unii noi inca inainte de pandemie, arata un studiu publicat de Centre for London.
"In general, munca de chef nu este una sanatoasa", spune Faulkner. "Cu aceasta pandemie, oamenii au plecat spre alte pozitii dupa ce si-au dat seama ca pot castiga aceiasi bani sau chiar mai mult facand livrari pentru Amazon sau Ocado. Este o experienta mult mai placuta, iar programul de lucru este mai redus", spune fostul chef.
Iesirea din UE a Marii Britanii a insemnat pierderea unui urias rezervor de mana de lucru. Peste 50.000 de emigranti au plecat din Marea Britanie in al doilea semestru al anului trecut, potrivit unor estimari guvernamentale, iar analistii se asteapta la un numar si mai mare in acest an. Inainte de Brexit pana la un sfert din personalul din industria ospitalitatii din Marea Britanie, si 38% in cazul firmelor din Londra, era compusa din cetateni din UE, estimeaza firma de consultanta KPMG.
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...