Creveti dintr-o ferma din Ucraina, cultivati in Delta Dunarii
Vineri, 18 Noiembrie 2022
Vineri, 18 Noiembrie 2022
Biologul Aurel Nastase din cadrul INCDDD a declarat ca este posibil ca specia sa devina o resursa naturala exploatabila de catre localnici.
'Crevetele de apa dulce a aparut in Delta in 2021-2022. Se poate cultiva in ferme. Specia depune foarte multe oua incontinuu. Practic, femela are oua permanent si le depune in serie, in mai multe etape. Este posibil sa se inmulteasca si sa devina o resursa a Deltei', a precizat reprezentantul INCDDD.
El a mentionat ca in urma cu zece ani, in Delta a aparut Percotus Gleni, o specie de peste de dimensiuni mici care acum predomina in unele zone.
'Specia a fost identificata in Delta in urma cu 10 ani, iar acum apare tot mai des in statisticile noastre. In anumite zone, aproape ca domina', a mai spus biologul Aurel Nastase.
Specialisti ai INCDDD le-au prezentat, joi, autoritatilor, agentilor economici, pescarilor care fac parte din Consiliul consultativ al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD) masurile din Planul de management al Rezervatiei si le-au raspuns la nemultumiri oferind solutii concrete la cateva probleme.
'Pajistile din Delta Dunarii sunt sarace si foarte sarace, cu o limita de suportabilitate destul de scazuta. Numarul de animale e deja depasit. O extindere a acestor suprafete se poate face din stufarisuri. Este o metoda olandeza care se poate aplica', a declarat cercetatorul Mihai Doroftei.
Referindu-se la situatia plajelor de la Vadu si Corbu, Doroftei a dat asigurari ca odata presiunea turismului scazuta, speciile protejate reapar.
'Mi s-a parut ca s-a dorit o inrautatire a acelor habitate (de pe plajele Corbu si Vadu, n.red.). Este ca atunci cand avem niste fabrici, dorim sa le falimentam si apoi sa le vindem la un pret foarte scazut. In mod voit, se lasa ca acele habitate sa fie degradate, sa fie calcate de turisti, pline de gunoaie si apoi se vine cu acel argument ca nu sunt habitate. La cherhanaua Bosoanca, s-au indreptat dune din fata marii, habitate Natura 2000. Culmea, speciile au reaparut', a mai spus Doroftei.
In timpul sedintei, o asociatie de pescari recreativi a cerut reintroducerea taxei pentru pescarii recreativi si instituirea unei taxe de repopulare a Deltei, operatorii din turism au cerut trasee practicabile, iar directorul Administratiei Bazinale a Apelor Dobrogea Litoral, Hristu Uzun, a sustinut necesitatea unui drum intr-o arie naturala strict protejata.
'Noi am stabilizat drumul acela. Proiectul nostru este unul de mediu, pentru ca regularizam surplusul de apa. Drumul acela nu deranjeaza cu nimic', a afirmat Uzun.
Membrii Consiliului consultativ al RBDD l-au ales ca presedinte pe fostul guvernator al Rezervatiei, Lucian Simion.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...