Cresterea vitelor necesita mari costuri de mediu

Cresterea vitelor necesita mari costuri de mediu


Productia de carne de vita este de aproximativ 10 ori mai daunatoare pentru mediu decat orice alta forma de productie animaliera, releva un studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), informeaza BBC.

cresterea-vite1Productia de carne de vita este de aproximativ 10 ori mai daunatoare pentru mediu decat orice alta forma de productie animaliera, releva un studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), informeaza BBC.


Masurand aportul de mediu necesar pentru a produce principalele surse de proteine in SUA, oamenii de stiinta au constatat ca pentru producerea carnii de vita este nevoie de 28 de ori mai mult teren si de 11 ori mai multa apa decat pentru carnea de porc, carnea de pasare, oua sau produsele lactate.

Desi se cunostea de mult timp ca productia de carne de vita are un impact asupra mediului mai mare decat alte tipuri de carne, autorii acestui studiu sustin ca demersul lor este primul care cuantifica aceasta situatie intr-un mod comparativ.

Cercetatorii au dezvoltat o metodologie unitara pe care sa o aplice pentru toate cele cinci categorii de animale si pentru patru masuri de performanta de mediu. "Exista acum o viziune comparativa clara asupra impactului pe care il au carnea de vita, carnea de porc, carnea de pasare, produsele lactate si ouale in ceea ce priveste utilizarea terenurilor si a apei, descarcarea de azot, precum si emisiile de gaze cu efect de sera, a declarat pentru BBC News, autorul principal al studiului prof. Gidon Eshel, de la Bard College din New York.

Oamenii de stiinta au folosit date din perioada 2000-2010 ale departamentului agriculturii din SUA, pentru a calcula cantitatea de resurse necesare pentru toate furajele consumate de aceste categorii de animale, precum si cantitatea de fan, nutreturi si concentrate, cum este soia, necesare diferitelor specii pentru a creste in greutate cu un kilogram.

Calculele includ, de asemenea, emisiile de gaze cu efect de sera nu doar din productia de hrana pentru animale, dar si de la digestia acestora si de la gunoiul de grajd.

Ca rumegatoare, bovinele se hranesc cu o mare varietate de plante, dar acestea au un randament foarte scazut de conversie a energiei din ceea ce mananca.

Rezultatele indica faptul ca cel mai mare impact de mediu il are carnea de vita. Din perspectiva efectelor asupra solului si a apei, vitele elibereaza ce cinci ori mai multe gaze cu efect de sera si consuma de sase ori mai mult azot decat productia de oua sau de carne de pasare.

Reducerea productiei de carne de vita poate avea un impact mare asupra mediului, sustin cercetatorii, insa acest aspect nu este valabil pentru toate animalele.

Eliminarea din dieta a carnii de vita si inlocuirea acesteia cu produse alternative de origine animala, cum sunt ouale, poate duce la o imbunatatire a mediului comparabila cu trecerea la dieta vegetala, considera Gidon Eshel, citat de BBC
Alti cercetatori sustin ca concluziile studiului sunt aplicabile in Europa, chiar daca se bazeaza pe date statistice din SUA.

"Amprenta de mediu globala a carnii de vita este deosebit de mare, deoarece combina o eficienta redusa de productie cu un volum foarte mare", a declarat profesorul Mark Sutton, de la Centrul pentru Ecologie si Hidrologie din Marea Britanie.

"Cercetatorii estimeaza ca peste 60% din amprenta de mediu a zootehniei americane revine productiei de carne de vita. Desi cifrele exacte vor fi diferite pentru Europa (datorita aportului mai mare de produse lactate), mesajul global va fi similar: bovinele domina in impactul septelului asupra mediului atat in Europa, cat si in SUA", estimeaza Sutton, citat de BBC.



Poti fi interesat si de