Cresterea preturilor produselor agricole s-a atenuat in trimestrul patru din 2022
Joi, 30 Martie 2023
Joi, 30 Martie 2023
Cea mai importanta crestere s-a inregistrat la oua (64%), porci (52%) si masline (51%).
Invadarea Ucrainei de catre Rusia a afectat semnificativ pietele agricole globale in 2022. Rusia si Ucraina erau exportatori majori de cereale, grau, porumb, seminte oleaginoase (in special floarea soarelui) si ingrasaminte, cand a izbucnit razboiul.
Datele Eurostat arata o crestere semnificativa a preturilor in agricultura in toate trimestrele din 2022, perioada de varf fiind in trimestrele doi si trei. Totusi, in trimestrul patru din 2022 s-a observat o usoara deceleratie a cresterii preturilor, atat pentru mijloacele de productie cat si pentru produsele agricole.
Intre trimestrul patru din 2021 si trimestrul patru din 2022, pretul mediu al bunurilor si serviciilor consumate in prezent in agricultura (de exemplu mijloacele de productie care nu au legatura cu investitiile) pentru UE ca intreg au crescut cu 27% pentru aceasi gama de mijloace de productie, un nivel mai redus fata de trimestrul precedent (avans de 36% intre trimestrul trei din 2021 si trimestrul trei din 2022).
Exista majorari considerabile de preturi la ingrasaminte si amelioratori de sol (55%), energie si lubrifianti (41%) si hrana animalelor (29%).
In fiecare stat membru al UE, pretul mediu al mijloacelor de productie care nu au legatura cu investitiile si al productiei agricole a crescut intre trimestrul patru din 2021 si trimestrul patru din 2022.
Cel mai ridicat ritm de crestere al pretului mediu al productiei agricole in aceasta perioada a fost observat in Ungaria (53%) si Polonia (44%). Urmeaza noua tari cu cresteri intre 30% si 40%: Germania, Slovacia, Belgia, Tarile de Jos, Danemarca, Luxemburg, Portugalia si Romania.
Cele mai reduse rate de crestere au fost in Malta (4%), Franta (14%), Cipru si Italia (ambele cu 15%).
Cel mai ridicat ritm de crestere al pretului mediu al mijloacelor de productie care nu au legatura cu investitiile s-a inregistrat in Lituania (51%), Ungaria (47%) si Slovacia (39%), iar cel mai redus in Malta (7%), Portugalia (17%) si Luxemburg (20%).
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...