Crestere uriasa a pretului carnii de porc la nivel european

Crestere uriasa a pretului carnii de porc la nivel european


Pretul mediu al carnii de porc in statele membre UE au continuat sa creasca in luna martie, inregistrand un plus de 6,70 de euro pana la 142,62 de euro/100 kg, arata o analiza a Departamentului de Dezvoltare a Agriculturii si Horticulturii din Marea Britanie (AHDB).

In ultima saptamana din luna martie, pretul de referinta al carnii de porc a fost de 150,01 euro/100 kg, cea mai mare valoare saptamanala inregistrata de la inceputul lunii septemprie 2018.

 

In martie, au fost cresteri de pret in majoritatea tarilor europene, dar cea mai puternica majorare a fost raportata in Polonia, de la 20,90 euro la 149,73 euro/100 kg.

 

Alte tari care au avut cresteri semnificative ale preturilor au fost Danemarca, cu un plus de 6,2%, Germania cu 10,7%, Spania cu 8,5% si Tarile de Jos cu 9,5%.

 

Comparativ cu anul precedent, pretul mediu al carnii de porc in UE este cu 4% mai mare, sau 5,11 euro/100 kg, iar scaderile din unele tari sunt compensate de preturile mai puternice din altele. Cele mai notabile cresteri sunt de 7,2% in Germania si de 8,8% in Danemarca.

 

Cererea de carne de porc din Europa a fost tensionata in ultimele luni, lucru care s-a reflectat in pretul pietei. Pe fondul cresterii preturilor, sunt disponibile cantitati mari de carne de porc, iar productia a ramas in urma din cauza cererii mari la export. Exporturile catre China, in special, au avut un inceput puternic in 2019.Poti fi interesat si de