Crescatorii din Romania solicita deblocarea comertului cu porci vii catre UE
Joi, 28 Ianuarie 2016
Joi, 28 Ianuarie 2016
Crescatorii de porci din Romania solicita deblocarea comertului cu porcii vii catre Uniunea Europeana in conditiile in care Romania este teritoriu liber de pesta porcina clasica de aproape 8 ani, iar Comisia Europeana trebuie sa isi "reconsidere pozitia fata de porcul romanesc", releva un comunicat al celor doua asociatii transmis de Federatia ProAgro.
In data de 26 ianuarie, la sediul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, s-a desfasurat intalnirea grupului de lucru pentru modificarea Deciziei UE nr. 764/2013, care ar putea aduce Romaniei "deschiderea drumului comercial al porcului romanesc catre celelalte state membre".
La intalnire au participat, alaturi de expertii ANSVSA si cele doua asociatii reprezentative, respectiv Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOPR) si Asociatia Producatorilor deCarne de Porc din Romania (APCPR).
"Cele doua asociatii reprezentative au sustinut in martie 2015, in cadrul grupului de dialog civil "carne porc" al DG-AGRI, necesitatea reconsiderarii pozitiei Comisiei Europene fata de porcul romanesc, crescut intr-un teritoriu liber de pesta porcina de aproape opt ani, care si-a castigat dreptul de a circula liber prin spatiul european datorita eforturilor conjugate ale serviciilor veterinare si ale fermierilor romani", se arata in comunicatul asociatiilor din sector.
Reprezentantii acestor doua asociatii au propus ANSVSA o serie de modificari, dintre care cea mai importanta este eliminarea Romaniei din Anexa Deciziei, ceea ce ar aduce deblocarea comertului national cu porci vii catre alte state membre.
Membrii fermieri crescatori de porci ai ACEBOPR au reusit deblocarea comertului cu porci vii catre tarile terte in anul 2013.
Joi, 28 ianuarie 2016, cele doua asociatii vor prezenta punctul de vedere al membrilor privind modificarile propuse, iar draftul noii decizii, agreat de comun acord, va fi negociat saptamana viitoare cu membrii Comisiei Europene.
In data de 18 ianuarie, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a avut, la Bruxelles, o discutie pe aceasta tema cu comisarul european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, Vytenis Andriukaitis, care a precizat ca va sustine demersul Romaniei de reluare a comertul intracomunitar cu porci vii.
"Noi putem putem plasa carne de porc pe piata europeana dar sa avem restrictii in ceea ce priveste porcinele vii. Discutia noastra cu comisarul european a vizat masurile pe care trebuie sa le luam ca sa putem merge cu porcii vii pe piata UE. Sectorul mi-a solicitat acest lucru in ideea in care piata carnii de porc in UE dar si in Romania este destul de dramatica si orice posibilitate, orice debuseu ne-ar ajuta foarte mult. Comisarul a promis ca va incerca sa gaseasca solutii pentru a rezolva aceasta problema", a spus Achim Irimescu, intr-o conferinta de presa sustinuta in data de 20 ianuarie.
Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti au fost interzise pe piata Uniunii Europene din anul 2003, intrucat Romania folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.
In anul 2007, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca, pana la 31 decembrie 2009, interdictia impusa firmelor romanesti, considerand ca pesta porcina nu este inca tinuta sub control. In decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala a aprobat includerea Romaniei in anexa III a Deciziei 2008/855, ceea ce permitea unitatilor de procesare a carnii de porc din Romania sa iasa pe piata comunitara cu produse din carneprovenita din zonele europene oficial libere de pesta porcina clasica.
Ulterior, Romania a solicitat Comisiei Europene, la cererea producatorilor romani, includerea in anexa II a Deciziei 2008/855. Aceasta decizie ar permite si comertul cu carne si produse din carne de porc produse in Romania, deschizand producatorilor romani perspective favorabile pentru a-si comercializa produsele pe piata europeana.
Ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate in 2007, in judetul Timis, la fermele companiei Smithfield, unde au fost sacrificati peste 50.000 de porci.
Potrivit datelor INS, Romania se clasa la finele lui 2014 pe locul noua in Uniunea Europeana la efectivele de porcine cu un total de 5,041 milioane de capete, dupa Germania (28,33 milioane capete), Spania (26,55 milioane), Franta (13,29 milioane), Danemarca (12,7 milioane), Olanda (12,06 milioane), Polonia (11,26 milioane), Italia (8,6 milioane) si Belgia (6,35 milioane capete).
In ceea ce priveste densitatea la 100 de hectare de teren, tara noastra ocupa pozitia 19 cu 57,4 capete/100 hectare, fiind urmata de tari precum Slovacia (47,2 animale), Lituania (31,2 animale) si Bulgaria (16 animale).
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...