Crescatorii de vaci supravegheaza rasele de carne profitabile

Crescatorii de vaci supravegheaza rasele de carne profitabile


Crescatorii de vaci din judetul Maramures trebuie sa se adapteze la cerintele pietei interne ndreptandu-si atentia doar spre rasele care se preteaza la geografia terenului si conditiile de furajare existente cat si la realizarea de profit, este concluzia unei reuniuni desfasurata joi la care au fost prezenti peste 50 de zootehnisti din judet.

maramures-rase-carne1Crescatorii de vaci din judetul Maramures trebuie sa se adapteze la cerintele pietei interne ndreptandu-si atentia doar spre rasele care se preteaza la geografia terenului si conditiile de furajare existente cat si la realizarea de profit, este concluzia unei reuniuni desfasurata joi la care au fost prezenti peste 50 de zootehnisti din judet.


Acestia au analizat, mpreuna cu specialistii Oficiului de Ameliorare si Reproductie n Zootehnie din judetul Maramures, Asociatiei Aberdeen Angus Romania-Sibiu si prefectul judetului Anton Rohian, posibilitatea adaptarii unei rase de vaci care poate face fata conditiilor specifice zonei de munte si ses, dar si a posibilitatii de desfacere a produsului finit pe piata locala si regionala.

"Maramuresul detine nca aproape 300.000 ha de pasuni n zonele de munte si ses, nca avem un potential pe care-l putem exploata, nsa trebuie sa gandim economic pasii care-i facem pentru a avea un folos din toata munca. A ncerca sa readucem n fermele zootehnice rasa Bruna de Maramures e un lucru aproape imposibil pentru ca nu cred sa mai gasim cel putin 50 de juninci n tot judetul din aceasta rasa care pana n urma cu 24 de ani a fost una dintre rasele perfect adaptate conditiilor climaterice dure din aici. Cred ca trebuie sa ne repunem rapid pe o directie viabila care sa ne scoata din actualul blocaj. A merge pe rase ce nu aduc eficienta si a nu realiza tendintele actuale nseamna pierdere de vreme si o piata care va fi ocupata de alti operatori economici", a spus prefectul Anton Rohian, de profesie inginer zootehnist.

La randul sau, Florin Lazar, proprietarul unei ferme de vaci, al unui lant de mici magazine si a unui abator, a spus ca munca multor fermieri din Romania intra n blocaj n momentul cand trebuie sa-si valorifice produsele - lapte, carne, pe piata locala si cea regionala din cauza marilor retalieri, magazinelor mari si medii care prefera importurile.

"Fermierii se zbat, fac eforturi deosebite pentru a creste animalele, dar n momentul n care ncearca sa-si valorifice carnea si laptele n piata, ntampina obstacole aproape de netrecut. Putini sunt cei care ajung sa vanda spre un supermarket asa ca trebuie sa gasesti alte cai pentru ati valorifica productia. Din anul 2000, de cand am trecut pe vaci de rasa, adica pentru carne, au venit si rezultatele. Cei care cred ca pot avea chiar si n fermele mici vaci si de carne, si lapte se nsala, nu exista asa ceva. Rezultatele vin dupa multa munca numai daca stii ce anume trebuie sa cresti si cel mai important, respecti regula de crestere. Cum din 2015 se liberalizeaza piata laptelui n Europa, nu cred ca vom putea face fata valului din alte tari daca nu ncercam o redresare imediata", a spus Florin Lazar.

Fermierul a mai spus ca n privinta intentiei RP Chineze de a cumpara peste 500.000 de vaci de carne din tara noastra, acest obiectiv s-a dovedit imposibil constatandu-se n urma unei verificari a fermelor ca nu exista animale de carne care sa satisfaca solicitarea chinezilor.

De asemenea, presedintele Asociatiei Aberdeen Angus Romania cu sediul la Sibiu, Gheorghe Budrala, a spus ca exista deja un numar important de vaci de carne adaptate perfect conditiilor din Romania, iar celor 76 de membri asociatia le asigura si desfacerea direct pe piata.

"Avem 76 de parteneri asociati prin Karpaten Meat, inclusiv n judetul Maramures, care n total la nivelul Romaniei detin peste 6.000 de exemplare din rasa de vaci de carne Angus. Munca noastra de atatia ani a dovedit ca aceasta rasa s-a adaptat perfect conditiilor din tara noastra, ndeosebi n zonele alpine, iar din punct de vedere economic putem spune ca se obtine un profit garantat daca fermierul respecta conditiile de crestere. La origine din Scotia, vaca Angus este una dintre putinele rase de carne ce putem spune ca s-a aclimatizat n Romania. Membrilor asociati, adica fermierilor, le asiguram desfacerea pe piata n baza unui contract care trebuie respectat de ambele parti", a spus Gheorghe Budrala.

Vasile Luputi, fost proprietar al unei televiziuni pe cablu satesc din comuna Valea Chioarului, a aratat ca a vandut afacerea n urma cu mai multi ani, iar cei 50.000 de euro obtinuti n urma tranzactiei i-a investit ntr-o ferma de 100 de vaci rasa Angus si ntr-o instalatie de panouri voltaice. El a spus ca pentru ngrijirea animalelor foloseste un singur ngrijitor, iar animalele stau pe pasune, n aer liber, din primavara pana la venirea toamnei, cand sunt aduse n grajduri, transmite Agerpres.



Poti fi interesat si de