Crescatorii de porci din Ungaria sunt ingrijorati de pesta porcina

Crescatorii de porci din Ungaria sunt ingrijorati de pesta porcina


La sfarsitul celui mai mare salon agricol din Europa Centrala, care s-a tinut la inceputul lunii mai in Ungaria, niciun porc expus nu s-a intors la ferma de origine, toti au plecat spre abator, o masura de preventie sanitara in fata pestei porcine care ii ingrijoreaza pe crescatorii ungari, transmite AFP.

In mijlocul miilor de vaci, oi si cai care au fost expuse la salonul agricol de la Hodmezovasarhely, sud-estul Ungariei, au fost prezenti si un numar mic de porci. Pentru a evita orice risc de extindere a maladiei, organizatorii au luat „masuri preventive de biosecuritate?, impunand in special restrictii la export, a explicat presedintele Asociatiei crescatorilor de porci din Ungaria (FSE), Gyorgy Kiss.

 

„Este o situatie trista si anormala, acest salon arata ca exista o asociatie a crescatorilor de porci, deoarece suntem prezenti, dar in acelasi timp suntem suspusi unor reguli stricte: niciun animal prezent la acest salon nu va reveni la ferma sa, toti vor merge la abator. De teama unei transmiteri accidentale in timpul salonului?, a explicat Gyorgy Kiss.

 

Chiar daca pesta porcina nu a ajuns in fermele din Ungaria, crescatorii din tara vecina simt ca se strange lantul. „Maladia afecteaza crescatoriile din Romania, Polonia si Ucraina?, precizeaza Gyorgy Kiss.

 

Pentru pesta porcina nu exista vaccin si nici tratament. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala - raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.

 

„In Ungaria, doar porcii mistreti. Primul caz, la 200 de kilometri de frontiera noastra, a fost o contaminare din cauza unei erori umane iar cazurile izolate de pesta porcina semnalate in apropiere de frontierele cu Ucraina si Romania au fost si ele de porci mistreti?, au fost identificati drept purtatori ai maladiei, a declarat ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy.

 

Pentru a preveni orice propagare accidentala, Guvernul de la Budapesta a demarat o vasta operatiune de cumparare a porcilor izolati de la micile ferme. „Ii indemizam pe micii fermieri pentru ca acestia sa nu creasca porci timp de trei ani. Capacitatea noastra de export depinde de acest lucru?, a explicat ministrul Agriculturii.

 

Totul depinde de o transmitere accidentala a virusului pestei la faimosii porci de mangalita, o rasa autohtona reputata pentru carnea sa. Multe din aceste animale sunt crescute inca in semi-libertate in apropiere de casa.

 

„Unii vor trebui sa inceteze sa mai creasca porci deoarece securitatea sanitara nu este garantata in toate micile crescatorii?, a avertizat Gyorgy Kiss.

 

Celelalte masuri vizeaza curatarea camioanelor, schimbarea hainelor de lucru pentru personal si interzicerea accesului oricarei persoane straine in crescatorii. O consecinta pozitiva este ca pana acum pretul mediu platit producatorilor a crescut cu 26% intre martie si aprilie sustine asociatia crescatorilor.

 

„Crescatorii germani si olandezi exporta mai multi porci spre China, tara puternic lovita de pesta porcina, in timp ce ungurii importa mai putin din Germania, ceea ce da o gura de oxigen producatorilor ungari?, explicat o sursa diplomatica.



Poti fi interesat si de