Crescatorii de porci din Marea Britanie cer cu disperare relaxarea regulilor privind imigratia

Crescatorii de porci din Marea Britanie cer cu disperare relaxarea regulilor privind imigratia


Doua surori care au o ferma de porci in Yorkshire, nord-estul Angliei au un mesaj pentru premierul Boris Johnson: relaxati regulile stricte privind macelarii imigranti in caz contrar veti vedea cum sectorul carnii de porc va intra in colaps din cauza lipsei de muncitori care sa proceseze animalele care raman in ferme si devin excesiv de grase, transmite Reuters.

Fermierii din Marea Britanie sustin ca o combinatie intre Brexit si pandemia de COVID-19 a declansat un exod al muncitorilor est-europeni din abatoarele si facilitatile de procesare, astfel ca porcii raman in fermele si pe campurile din Marea Britanie. Pe masura ce porcii acumuleaza in greutate, ca urmare a timpului suplimentar petrecut la ferma, consumand nutret al carui pret a crescut si el, risca sa treaca de greutatea maxima de la care abatoarele impun penalitati fermierilor pentru ca porcii devin mai greu de procesat.

 

In timp ce unii fermieri au inceput sa sacrifice porcii, altii precum Kate Morgan si Vicky Scott incearca cu disperare sa isi pastreze porcii pana cand vor putea fi trimisi la abator, insa avertizeaza ca tensiunile sunt ridicate si multi fermieri parasesc acest sector.

 

'Presiunile sunt mai mari ca niciodata, emotional este absolut epuizant, financiar este paralizant. Suntem intr-o situatie foarte proasta acum', a declarat Kate Morgan.

 

Industriile din Marea Britanie au avertizat in ultimele luni ca au probleme in a continua sa functioneze dupa ce muncitorii europeni s-au intors acasa, lasand goluri mari in ferme, uzine si in intregul sector al transportului de marfa.

 

Problema este si mai grava pentru crescatorii de porci. Chiar si in cele mai bune perioade acestia aveau profituri mici insa acum pierd bani pentru fiecare porc vandut, sustine sindicatul fermierilor National Farmers Union, care inca de acum doua saptamani avertiza ca 150.000 de porci ar putea fi sacrificati.

 

Kate Morgan si Vicky Scott spun ca o reducere cu 25% a capacitatii abatorului cu care lucrau a lasat aproximativ 5.000 de porci in grajduri. Morgan a spus ca desi ea si sora sa fac tot ce pot pentru a evita o sacrificare in masa, presiunile sunt in crestere. 'Facem tot felul de jonglerii, incercam sa punem porcii acolo unde poate nu ar trebui sa fie doar pentru a depasi aceasta situatie', spune Kate Morgan. Aceasta i-a cerut premierului Johnson sa relaxeze regulile privind emigratia astfel incat macelarii europeni sa poata intra in Marea Britanie fara a trebui sa treaca mai intai un text complex de limba engleza, o cerinta care potrivit industriei descurajeaza multi muncitori.

 

Pana acum aceste solicitari nu au avut efect. Recent, premierul Boris Johnson a declarat ca firmele din Marea Britanie trebuie sa scape de 'drogul' mainii de lucru ieftine a emigrantilor si sa investeasca in tehnologie si salarii mai mari pentru a putea recruta suficienti muncitori britanici.

 

In replica, Vicky Scott spune ca ferma sa a investit fonduri in tehnologie si pentru a pastra angajatii gratie unor salarii mai mari. Problema lor este la abatoare si firme de procesare unde macelarii sunt deseori mai eficienti decat masinile. Cele doua surori precizeaza de asemenea ca salariile mai mari in sectorul cresterii porcilor vor conduce de asemenea la preturi mai mari la alimente.

 

Pe termen scurt, Vicky Scott spune ca o relaxare a regulilor privind vizele este singura solutie pentru a ajuta sectorul cresterii porcilor. 'Speram ca Guvernul ne va asculta cum. Este o situatie de urgenta si avem nevoie sa faca ceva acum', a avertizat Vicky Scott.



Poti fi interesat si de