Crescatorii de ovine vor primi si in 2019 ajutor de minimis pentru vanzarea lanii

Crescatorii de ovine vor primi si in 2019 ajutor de minimis pentru vanzarea lanii


Crescatorii de ovine vor primi si in 2019 un ajutor de minimis pentru comercializarea lanii, Guvernul adoptand vineri o Hotarare care modifica si completeaza HG nr.500/2017 privind aprobarea acestui program, informeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

"Prin prezentul act normativ se reglementeaza continuarea in 2019 a Programului ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sus?inere a crescatorilor de ovine pentru comercializarea lanii', precum si conditiile aferente acestuia. Perioada de inscriere pentru anul 2019 este cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prezentei hotarari si 28 martie 2019, inclusiv, iar perioada de cerere in care productia de lana poate fi valorificata este intre 29 martie-30 septembrie 2019, inclusiv", se arata in document.

 

Solicitantii inregistrati in Registrul unic au obligatia de a depune la Directiile Agricole Judetene documentele justificative care sa ateste comercializarea productiei de lana obtinute pana la 1 noiembrie 2019, inclusiv. In 2018, perioada de valorificare a lanii precum si a celei pentru depunerea documentelor aferente a fost 1 septembrie.

 

Comercializarea lanii se realizeaza catre un centru de colectare sau o unitate de procesare a lanii, direct sau printr-un intermediar, care are incheiat un contract de livrare lana cu un centru de colectare sau o unitate de procesare a lanii.

 

Potrivit MADR, pentru acordarea sprijinului, documentele justificative trebuie sa ateste ca lana a fost comercializata respectand interesul partilor. De asemenea, este necesar ca documentele justificative (factura sau filele din carnetul de comercializare) sa indice cantitatea de lana comercializata, direct sau prin intermediar. In cazul intermediarului, acesta va mentiona pe filele din carnetul de comercializare al crescatorului de ovine numarul contractului incheiat cu un centru de colectare sau o unitate de procesare a lanii.

 

MADR precizeaza ca este reglementata si plata cantitatii de lana comercializata in perioada de valorificare corespunzatoare si nedecontata in anul 2018.

 

Valoarea sprijinului financiar este de 1 leu/ kg pentru lana comercializata.

 

Programul privind comercializarea lanii a inceput de asemenea in 2017, iar acesta a suscitat interesul a 32.328 de fermieri, peste 14.000 tone de lana colectata fiind deja exportata. In opinia reprezentantilor MADR, programul de sustinere a crescatorilor de ovine pentru comercializarea lanii trebuie sa asigure atat sporirea numerica a efectivelor de ovine, dar si cresterea eficientei economice prin valorificarea produselor obtinute.

 

De asemenea, aceasta schema de minimis va stimula infiintarea centrelor de colectare a lanii, va crea noi locuri de munca si va stabiliza veniturile crescatorilor de ovine.

 

Lana era tratata ca un produs secundar, fara cautare din cauza disparitiei industriei de profil prelucratoare, drept pentru care de foarte multe ori este aruncata sau arsa, potrivit MADR.

 

In Romania exista cateva centre de colectare a lanii, insuficiente pentru disponibilul de lana existent, cele mai importante exportand acest produs catre alte tari unde este cautat (Turcia). In prezent, in Romania se poate colecta o cantitate de aproximativ de 36.000 de tone lana de la un efectiv de circa 14 milioane capete ovine.



Poti fi interesat si de