Crescatorii de oi din Buzau au exportat peste 45.000 de miei in tarile arabe
Joi, 25 Aprilie 2024
Joi, 25 Aprilie 2024
Potrivit Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Buzau, in primavara anului precedent, la nivelul judetului au fost sacrificati aproximativ 10.000 de miei, fata de 2.000 inregistrati de la inceputul acestui an. Numarul redus de sacrificari este pus pe seama cererii mai mici venite din partea societatilor comerciale care vand in preajma sarbatorilor pascale carne de miel.
In schimb numarul contractelor pentru export au inregistrat o crestere.
'Pana la aceasta data au plecat catre centrele de colectare peste 45.000 de capete, respectiv catre tarile arabe, in special Iordania, Qatar, Maroc, Arabia Saudita. Fata de anul precedent, numarul este mai mare cu 7.000. Pe raza judetului Buzau au fost sacrificati in jur de 2.000 de miei, mai putini fata de anul 2023', a declarat, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al DSVSA, Iulian Moca.
Cererea scazuta pentru carnea de miel este explicata de crescatorii de animale si prin faptul ca preturile sunt mai ridicate, pe fondul cheltuielilor generate de salarii, taxe si scumpirea furajelor, iar o parte dintre clienti au preferat, in ultimii ani, sa achizitioneze carne de curcan.
'Nu prea sunt bani. Preturile sunt ridicate din pricina furajelor care sunt scumpe, a secetei. Noi am vandut kilogramul de carne de miel in viu cu 23 de lei, iar taiat am observat ca se vinde cu 50 de lei. In contextul asta, crescatorii prefera sa ii dea la export, se vand si din timp. Sunt multi, in special varstnici care cumpara la kilogram, nu mai cumpara miel intreg. Cine ma mai intreaba, vor curcani de Paste, nu vor miel, gusturile romanilor s-au schimbat. Daca animalele nu se vor mai vinde catre tarile arabe, o sa scada si efectivul de oi ca si cel de vaci', a precizat, pentru AGERPRES, Nicu Marin, crescator de animale.
Totodata, DSVSA Buzau a anuntat ridicarea restrictiilor privind miscarea porcinelor si a celorlalte specii de animale, dupa ce, pe parcursul lunii martie, au fost impuse masuri in urma descoperirii unui focar de pesta porcina africana la nivelul unei exploatatii nonprofesionale.
'Ultimul focar de PPA a fost declarat la jumatatea lunii trecute pe raza Unitatii Administrativ-Teritoriale Zarnesti, fiind afectata o suina, focarul fiind ulterior inchis. In primele 7 zile de la declararea focarului, nicio alta specie nu s-a putut misca. La momentul de fata nu mai este in vigoare nicio restrictie, singura exceptie fiind la porc de a se misca intre exploatatiile nonprofesionale, conform regulamentului in vigoare. Pentru miei nu exista nicio restrictie, se pot comercializa pe intreg teritoriul judetului Buzau', a anuntat reprezentantul DSVSA.
In perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, DSVSA va demara controale tematice specifice, pentru a asigura cetatenilor un comert cu alimente sigure si a preveni aparitia de toxiinfectii alimentare. Controalele urmaresc verificarea respectarii conditiilor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor din toate pietele agro-alimentare, abatoarele si centrele de sacrificare cu activitate temporara, unitatile de transare a carnii, unitati de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala si nonanimala, precum si in unitatile de vanzare cu amanuntul.
Sphera a inregistrat o crestere importanta si la nivelul EBITDA normalizat, care s-a majorat cu 3...
Potrivit sursei citate, in luna septembrie 2024, exporturile FOB au insumat 8,148 miliarde de eur...
Arad, Timisoara, Cluj, Oradea, Deva, Botosani, Bacau, Piatra Neamt sunt cateva din orasele in car...