Crescatorii de animale si pasari primesc sprijin pentru a-si acoperi pierderile
Joi, 24 Martie 2022
Joi, 24 Martie 2022
In aceste conditii de piata, sectoarele de crestere a bovinelor, suinelor si pasarilor au nevoie de sprijin din partea statului.
”In lipsa acordarii masurilor prevazute de schema de ajutor de stat, crescatorii de animale si pasari sunt in imposibilitatea de a-si asigura continuarea activitatii”, se arata intr-un proiect de Ordonanța de Urgența propus de Ministerul Agriculturii.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pregateste un ajutor de stat de 453,89 milioane lei pentru crescatorii de animale, ca sa isi recupereze pierderile din ultimii doi ani.
Valoarea totala a ajutorului ce poate fi acordata pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole nu depaseste echivalentul in lei a 290.000 euro.
”Valoarea totala maxima a schemei de ajutor de stat este de 453.899.000 lei, se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2022 si este repartizata astfel: a) 170.250.000 lei pentru sectorul bovine; b) 167.649.000 lei pentru sectorul suine; c) 116.000.000 lei pentru sectorul avicol”, se menționeaza in document.
Plata ajutorului de stat se efectueaza pana la data de 30 iunie 2022.
”Sectoarele de crestere a bovinelor, suinelor si pasarilor au intampinat, incepand cu anul 2020, dificultati prin imposibilitatea de a comercializa carne, lapte, produse din carne, produse lactate si oua inregistrand astfel pierderi economice insemnate, situatie care s-a mentinut si in anul 2021. Din cauza restrictiilor de miscare impuse de situatia creata de pandemia de COVID-19, inca din anul 2020 sectoarele de crestere a bovinelor, suinelor si pasarilor s-au confruntat cu mari probleme, respectiv scaderea pretului la achizitie, restrictii in transportul animalelor catre procesare/vanzare directa pe piata, HoReCa, scaderea exportului de animale vii, diminuarea numarului de animale, precum si perturbarea lanturilor de aprovizionare, situatie care s-a mentinut si in anul 2021 si continua si in anul 2022. Restrictiile impuse incepand cu anul 2020 care au continuat si in anii 2021 si 2022 au generat pierderi in randul crescatorilor de animale si pasari prin interzicerea mobilitatii fortei de munca, imposibilitatea livrarilor materiilor prime catre procesatori, oprirea livrarilor procesatorilor catre retail si HoReCa, acestea fiind doar cateva dintre motivele care au contribuit la destabilizarea economica a fermierilor”, arata proiectul.
”Pandemia de COVID-19 a afectat in mod semnificativ cresterea animalelor si vanzarile produselor de origine animala de catre fermieri. Principalele provocari cu care acestia s-au confruntat au fost schimbarea tiparelor de consum la nivel de consumator si pe lanturile de comercializare, schimbarea raportului dintre produsele proaspete si produsele de baza, blocajele pe pietele taranesti si cresterea livrarilor online, sincopele in sectorul de prelucrare agroindustriala, inchiderea operatorilor economici din HoReCa, precum si a scolilor, cantinelor etc. Toate aceste provocari au avut ca efect, in primul rand, declinul productiei, insotit de scaderea veniturilor crescatorilor de animale si pasari”, mai arata documentul.
Conform datelor furnizate de catre Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurala (ICEADR), in anul 2021 s-a continuat trendul descendent inceput in anul 2020 al productiilor de carne, lapte si oua, acesta fiind cauzat de cresterea prețurilor la materiile prime furajere, energie electrica si gaze naturale, precum si de cheltuielile suplimentare generate de perioada de stare de alerta. Cresterea prețurilor la furaje in anul 2021 conform Federației Europene a Producatorilor de Furaje a fost de circa 25 - 35%.
Avand in vedere ca furajele reprezinta aproximativ 60 – 70% din costurile de producție, situația este deosebit de complicata, chiar catastrofala pentru crescatorii de pasari. Totodata, preturile energiei electrice si combustibilului au crescut cu aproximativ 20%, preturile la gazele naturale cu circa 25-30%, iar costurile pentru medicamente si materiale sanitare cu aproximativ 11%.
Astfel, cheltuielile totale pe cap au crescut in 2021 fața de 2020 cu aproximativ 7% la bovinele de carne si 6% la bovinele de lapte. Conform estimarilor furnizate de catre ICEADR, in sectorul bovine, pierderile pentru primul semestru al anului 2022 vor fi la vaca de lapte, de 665,20 lei/cap pentru o producție medie de 3.500 l/cap si de 512,40 lei/cap pentru o producție medie de 6.000 l/cap, iar la vaca de carne, de 130,30 lei/cap.
De asemenea, in sectorul avicol, costurile de producție au crescut in perioada 2020 – 2021 dupa cum urmeaza: la carnea de pasare cu circa 9,71%, la carnea de curca cu circa 7,41% si la oua de consum cu circa 14,73%.
In sectorul cresterii porcului din Romania se inregistreaza pierderi de venit din livrarea porcilor sub costurile de producție, care au crescut cu circa 6 lei/kg viu. In anul 2021 continua trendul descendent inceput in anul 2020 a efectivelor de animale fața de anul 2019, inregistrandu-se scaderi de aproximativ 1,7% la bovine si 7% la suine. De asemenea, in anul 2021, in sectorul avicol s-au inregistrat scaderi fața de anul 2020 ale producțiilor de carne cu circa 10,68%.
Conform datelor transmise de catre ICEADR, pierderile inregistrate in anul 2021 au fost de aproximativ 113,9 lei/cap la suine si de 0,076 lei/cap pui carne. La costurile acestea se adauga costurile suplimentare impuse de aplicarea masurilor de protectie impuse de pandemia de COVID-19, respectiv masti de protectie, manusi de unica folosinta, dezinfectanti si alte cheltuieli materiale, precum si costurile suplimentare cu forta de munca pentru a respecta masurile impuse de starea de alerta, cum ar fi distantarea fizica, carantina in anumite localitati care determina restrictii de miscare si altele asemenea.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...