Crescatorii de animale cer vouchere de 3.000 euro pentru a-si putea continua productia

Crescatorii de animale cer vouchere de 3.000 euro pentru a-si putea continua productia


Legumicultorii, pomicultorii, crescatorii de animale inscrisi la APIA, precum si producatorii care fac parte dintr-o cooperativa cer ca Ministerul Agriculturii sa ii sprijine cu vouchere in valoare de 3.000 de euro, in contextul pandemiei de COVID-19 si a scaderii drastice a vanzarilor.

Aceasta este o masura de natura sa ajute producatorii agricoli mici, deoarece cu acest voucher pot achizitiona cele necesare continuarii productiei, se arata intr-un comunicat semnat de Federatia Nationala a Lucratorilor, Sindicatul Producatorilor Agricoli Olt, Cooperativa Agricola Legume De Glodeanu Sarat, Organizatia de Producatori Tomate Com si Federatia Nationala a Sindicatelor Democratice din Agricultura.

 

Reprezentantii acestor organizatii mentioneaza faptul ca „Ministerul Agriculturii incerca sa implementeze masuri care nu au finalitatea scontata pentru producatorii agricoli care in continuare nu au unde sa isi vanda produsele, cat si faptul ca pretul final al produselor agricole creste in permanenta, diferenta de pret ramanand in buzunarele intermediarilor. Mai mult, tinand cont si de vremea rece si ninsorile care au fost in ultimul timp, ninsori care au cauzat de asemenea, pierderi legumicultorilor, Ministerul Agriculturii nu a anuntat un sprijin imediat producatorilor agricoli (legumicultori, pomicultori, cresterea animalelor)”.

 

De asemenea, acestia subliniza faptul ca „ministerul este mai preocupat de «acordarea de sprijin sub forma de suma forfetara pentru fermierii cei mai afectati din punct de vedere economic (clasa de mijloc- IMM -uri)», numai ca producatorii agricoli din sectorul legume-fructe si cresterea animalelor nu pot fi incadrati in, asa zisa «clasa de mijloc», fiind surprinzatoare preocuparea ministerului de finantarea IMM-urilor, care oricum au fost ajutate in momentul de fata prin masurile luate de Guvern”.

 

In contextul acesta, organizatiile au realizat si o platforma de vanzare online numita „Targul Agro” si care este destinata producatorilor agricoli (legumicultori, pomicultori, crescatori de animale etc), care doresc sa isi desfaca productia, dar si pentru micii antreprenori care au mici businessuri in domeniul agro-alimentar, catering, dar si primariile pentru caminele de batrani, caminele de copii, spitale, etc. Deci si pentru institutiile de stat care au ocazia sa isi achizitioneze legume, carne, branza, etc proaspete, la pret de producator.

 

„Nu intelegem de ce lucrurile se fac numai la nivel declarativ, cand in contextul pandemiei actuale, dar si crizei economice care se prefigureaza la orizont, Ministerul Agriculturii ar trebui sa fie mai prezent ca niciodata cu masuri directe pentru producatori, sa fie direct interesat ca produsele proaspete sa ajunga pe masa cetatenilor. Sa ia masuri care sa genereze venituri la bugetul de stat, sa mentina locurile de munca, atatea cate mai sunt, dar sa mentina si antreprenorii mici care cu greu si-au dezvoltat o afacere”.



Poti fi interesat si de