Crescator de oi: Nenorocire in sectorul ovin, din cauza pestei micilor rumegatoare
Vineri, 09 August 2024
Vineri, 09 August 2024
„Situatia este foarte grava. Odata patruns virusul, este greu de controlat, pentru ca nu se mai pune problema imunitatii de turma. Cine o poate stapani? La fel s-a intamplat si cu sectorul porcilor. Se ucid toate animalele din ferme. Se iau masurile radicale, mai mult de atat nu se poate face. Dar este foarte greu de stapanit, pentru ca nu se transmite doar prin contact direct. Nu toata lumea este constienta de pericolul transmiterii bolii. Sunt animale blocate in ferme. Inca se mai exporta, dar numai in conditii de sanatate certificata in urma unor analize, pe care fermierii le platesc. Este o nenorocire, pe teritoriul tarii nu evolua boala. Tarile arabe vaccineaza impotriva bolii, iar la noi ce se vrea? Eradicare prin asanarea tuturor animalelor din tara? Urmarim cu ingrijorare evolutia din zonele afectate. Speram sa nu mai apara, dar nu pot fi foarte optimist. Este o nenorocire ca se ucid atatea animale, iar oamenii sunt lasati fara singura lor sursa de venit”, ne-a declarat Valentin Marian, secretar general al Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania.
Pesta micilor rumegatoare a fost confirmata in tara noastra la jumatatea lunii iulie, iar pana in data de 9 august au fost inregistrate 56 de focare de pesta rumegatoarelor mici (PMR) in patru judete, fiind susceptibile 232.283 animale, respectiv 5.109 cazuri confirmate, 42 de animale ucise si 4.914 animale moarte, potrivit datelor de pe platforma WAHIS (World Animal Health Information System) a Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor, furnizate de catre Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).
Sunt afectate 8 exploatatii comerciale, 14 exploatatii comerciale de tip A, 33 exploatatii nonprofesionale si o stana. In judetul Constanta evolueaza 6 focare in exploatatii nonprofesionale, in 4 localitati, cu un total de 6.381 animale afectate. In judetul Timis este un singur focar intr-o exploatatie comerciala cu un total de 12.500 animale afectate. In judetul Ialomita, a fost confirmat un singur focar, intr-o stana, cu un total de 589 animale afectate.
In sud-estul si vestul Romaniei, transporturile de ovine si caprine a fost interzis, motiv pentru care unele firme din industria de procesare a carnii si operatori din HoReCa au dificultati in a gasi marfa de care au nevoie.
In tara vecina, Bulgaria, primele focare de pesta micilor rumegatoare a aparut in luna iunie, iar din data de 9 iulie nu au mai fost confirmate cazuri noi.
In Romania, odata cu izolarea focarelor, situatia ar putea reveni la normal, in mai putin de o luna, sustine Eugen Gontea, presedintele Federatiei Oierilor de Munte din Romania: „S-au izolat focarele si se vor stinge in trei saptamani. Anumite tari au sistat importurile de animale, dar le vor relua in curand, odata ce focarele vor fi declarate indemne. Noi focare nu au mai aparut, si ne asteptam ca situatia sa revina la normal in mai putin de o luna”.
Rusia, Ungaria, Croatia si Serbia au restrictionat importurile de animale din tara noastra. De asemenea, China a interzis importurile de ovine si caprine din Grecia si Romania pentru a preveni o eventuala raspandire a pestei micilor rumegatoare, potrivit Reuters.
Din luna iulie, boala afecteaza si fermele din Grecia, acolo unde, conform datelor Ministerului Afacerilor Interne si Comunicatiilor, au fost omorate aproximativ 14.000 -15.000 de oi si capre in toata tara. Reprezentantii Asociatiei Crescatorilor din Grecia au transmis ca boala „a fost importata din Romania, prin turmele destinate sacrificarii”, fapt negat de catre fermierii romani.
Pesta micilor rumegatoare este o boala virala cu mortalitate mare, in jur de 70%. Mai multe informatii despe boala se regasesc pe pagina ANSVSA.
In ceea ce priveste productia de carne de porc, aceasta a fost mai mare fata de perioada similara...
Astfel, din cele 17 focare stinse, 10 s-au aflat in judetul Tulcea, 6 in judetul Constanta si un ...
Dupa pizza, in clasamentul comenzilor, s-au aflat supele si micii. 'In acelasi timp, pro...