Cresc sumele pentru platile directe, scad cele pentru dezvoltare rurala
Marti, 17 Septembrie 2019
Marti, 17 Septembrie 2019
Sumele alocate Romaniei pentru pilonul I al Politicii Agricole Comune (PAC), respectiv pentru platile directe, vor creste in urmatorul cadru financiar al UE pentru perioada 2021-2027, a anuntat europarlamentarul Iuliu Winkler, la Arad, in cadrul celei de a 20-a intalniri a asociatiilor de agricultori din Bazinul Carpatic, se arata intr-un comunicat.
"Vestea buna este ca vorbim despre o crestere, e adevarat moderata, a sumelor alocate pentru Romania pentru platile directe. Fondul destinat Romaniei va fi de 13,53 miliarde de euro, ceea ce inseamna o crestere de 0,6 % fata de sumele din actualul ciclu bugetar. Avem insa si o veste mai putin buna, si anume ca suma alocata pentru dezvoltarea rurala va fi mai mica cu un miliard de euro. Aceasta va scadea de la 7,97 miliarde de euro la 6,75 miliarde, respectiv cu 15,3%. Deocamdata, nu s-a luat decizia finala, in Parlamentul European, dar si intre tarile membre existand o atmosfera tensionata cu privire la acest subiect. Bineinteles, noi consideram ca este de neacceptat ca Romania sa primeasca mai putine fonduri pentru dezvoltare rurala", a afirmat Iuliu Winkler.
Europarlamentarul UDMR a aratat ca cel mai probabil implementarea modificarilor aduse PAC va intarzia.
"Deciziile necesare pentru aplicarea noilor prevederi din PAC nu vor fi luate pana la inceputul anului 2021. Atat fermierii nostri, cat si factorii de decizie din Romania si din UE trebuie sa fie pregatiti pentru aceasta situatie. Scopul nostru principal este sa ne asiguram ca subventiile vor fi platite la timp si in 2021 si sa fie asigurata cresterea conform calendarului stabilit", a declarat deputatul european al UDMR.
In prezent, in Romania, subventia medie pe suprafata este de 195 de euro/hectar, aceasta urmand sa creasca la 215 euro/hectar. De aceste plati directe, anual, beneficiaza peste 831.000 de ferme care detin 9,38 milioane de hectare de teren agricol.
"In Parlamentul European vom folosi toate instrumentele pe care le avem pentru a determina noua Comisie Europeana sa elaboreze un plan de tranzitie pentru anul 2021 prin care sa se asigure plata la timp a subventiilor pe suprafata", a subliniat Winkler.
Europarlamentarul a mai vorbit despre noutatile pe care le va aduce noua PAC, in special cele legate de protectia mediului si introducerea tehnologiilor ecologice.
"Noua Politica Agricola Comuna este foarte preocupata de introducerea tehnologiilor care protejeaza mediul inconjurator, de agricultura ecologica. UDMR sustine criteriile de sustenabilitate, dar trebuie sa fim atenti ca acestea sa fie simple si accesibile si pentru fermierii mici. Pentru noi, reducerea birocratiei, dezvoltarea unui sistem simplu, transparent si accesibil sunt obiective deosebit de importante", a spus Winkler.
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...