Cresc efectivele de porci din rasele Bazna si Mangalita

Cresc efectivele de porci din rasele Bazna si Mangalita


Programul de sustinere a crescatorilor de porci de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita s-a bucurat de succes, iar rezultatele se vad in evolutia efectivelor de porcine din ultimii ani, a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Daca in anul 2018, la nivelul tarii exista un numar de 45 de porci din rasa Bazna, in anul 2023 numarul acestora a ajuns la 662. In ceea ce priveste rasa Mangalita, s-a observat o crestere de la 684 de porci in anul 2018, la 2.749 in anul 2023.

 

Reprezentantii MADR au reamintit ca in sedinta de Guvern de saptamana trecuta a fost aprobat programului de sustinere a crescatorilor de porci de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita pentru anul 2023.

 

Astfel, MADR continua sprijinul acordat crescatorilor de animale din rasele Bazna si/sau Mangalita pentru a-si creste numarului de animale de reproductie cu scopul majorarii efectivelor de porci din aceste rase la nivel national.

 

Actul normativ prevede acordarea unui ajutor de minimis de 1.200 lei/scroafa/an, cu conditia comercializarii a minimum 4 produsi/an/scroafa, la o greutate de minimum 8 kg/cap.

 

Schema de ajutor de minimis se aplica crescatorilor de porci de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita, respectiv:

- producatorilor agricoli PFA, II si IF;

- producatorilor agricoli societati agricole;

- producatorilor agricoli persoane juridice.

 

Cererile de inscriere se depun la Directiile pentru Agricultura Judetene, pana la data de 30 iunie 2023, inclusiv, iar cererile de plata si documentele justificative se depun pana cel tarziu la data de 22 decembrie 2023, inclusiv.Poti fi interesat si de