Covasna: Dosare penale si amenzi de peste 10.000 de lei din cauza PPA
Miercuri, 20 Februarie 2019
Miercuri, 20 Februarie 2019
"Amenzi de aproape 10.000 lei, uciderea preventiva a 143 porcine, mai multe dosare de urmarire penala - acesta este bilantul provizoriu al pestei porcine africane din judetul Covasna in ultimele doua saptamâni", a precizat directorul Directiei Sanitar-Veterinare (DSVSA) Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor.
Potrivit acestuia, la ora actuala sunt in curs de finalizare 42 dosare de despagubire, in valoare totala de 54.000 lei.
Siko Barabasi Sandor mentioneaza, totodata, ca, de la aparitia bolii in judetul Covasna, au mai fost confiscati, eutanasiati si incinerati 38 suine care faceau obiectului comertului ilicit, fara respectarea conditiilor sanitar-veterinare legale.
"In data de 18 februarie 2019, DSVSA Covasna a fost notificat de DSVSA Bacau asupra unui comert ilicit de porcine, realizat de o persoana din comuna Turia, in urma caruia a fost diagnosticata pesta porcina africana in localitatea Oituz, judetul Bacau. DSVSA si Inspectoratul Judetean de Politie Covasna au inceput imediat anchetarea cazului. Cazurile au fost inaintate catre organele de politie in vederea demararii procedurii de urmarire penala", se mai arata in comunicat.
Primul focar de pesta porcina din judetul Covasna a fost depistat pe data de 1 februarie, prezenta virusului fiind confirmata la la doua cadavre de porci aruncate intr-o groapa de gunoi situata la marginea municipiului Sfântu Gheorghe, in cartierul Orko, locuit de romi.
Din investigatii a rezultat ca animalele afectate au fost crescute intr-o gospodarie din zona timp de aproape un an, fiind furajate preponderent cu resturi alimentare provenite inclusiv din tomberoane si platforme de gunoi.
Ulterior au mai fost depistate doua cazuri - in Orko si intr-o gospodarie din localitatea Valea Crisului, aflata in vecinatatea municipiului Sfântu Gheorghe.
"Gospodariile afectate si perimetrul acestora au fost supuse actiunilor de dezinfectie repetata, conform manualului operational. Pâna la finele lunii martie 2019 este strict interzisa introducerea de porcine in aceste gospodarii. Repopularea se poate efectua cu avizul si sub supraveghere sanitar-veterinara. In zona de protectie (3 km in jurul gospodariilor afectate) si in zona de supraveghere (10 km in jurul gospodariilor afectate), s-au impus o serie de restrictii privind circulatia animalelor, in special a porcinelor vii, dar si a produselor din carne de porc. S-a efectuat si o catagrafiere a efectivelor de porcine", se mai arata in documentul citat.
Conducerea DSVSA Covasna solicita crescatorilor de animale sa nu achizitioneze porci neidentificati prin crotalii si fara acte sanitar-veterinare si sa semnaleze medicilor veterinari orice caz de moarte sau imbolnavire a animalelor din gospodarie.
Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in ...
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...