Cota de pescuit calcan pentru Romania a fost mentinuta la nivelul anului 2013

Cota de pescuit calcan pentru Romania a fost mentinuta la nivelul anului 2013


Cota de pescuit calcan pentru Romania a fost mentinuta la nivelul anului 2013, respectiv 43,5 tone, a anuntat la Bruxelles, ministrul delegat pentru ape, paduri si piscicultura, Lucia Varga. Oficialul roman a participat la Consiliul Agricultura si Pescuit al Uniunii Europene in cadrul caruia au fost stabilite cotele de pescuit pentru anul viitor. "Pentru Marea Neagra cotele au fost deja negociate si stabilite cu Presedintia si Comisia si cu colegii din Bulgaria. Comisia ne-a propus doua lucruri - in primul rand mentinerea cotei la sprot, aproximativ 3.500 de tone - si am fost de acord cu aceasta mentinere - si o reducere a cotei de calcan cu 15 % . In urma negocierilor, sunt bucuroasa sa va anunt ca am reusit sa convingem Comisia ca, pentru Romania, cota de calcan sa fie mentinuta la nivelul anului 2013, si anume 43,5 tone'.

calcanCota de pescuit calcan pentru Romania a fost mentinuta la nivelul anului 2013, respectiv 43,5 tone, a anuntat la Bruxelles, ministrul delegat pentru ape, paduri si piscicultura, Lucia Varga. Oficialul roman a participat la Consiliul Agricultura si Pescuit al Uniunii Europene in cadrul caruia au fost stabilite cotele de pescuit pentru anul viitor. "Pentru Marea Neagra cotele au fost deja negociate si stabilite cu Presedintia si Comisia si cu colegii din Bulgaria. Comisia ne-a propus doua lucruri - in primul rand mentinerea cotei la sprot, aproximativ 3.500 de tone - si am fost de acord cu aceasta mentinere - si o reducere a cotei de calcan cu 15 % . In urma negocierilor, sunt bucuroasa sa va anunt ca am reusit sa convingem Comisia ca, pentru Romania, cota de calcan sa fie mentinuta la nivelul anului 2013, si anume 43,5 tone'.


Potrivit Luciei Varga, au fost deschise discutii cu Comisia in vederea cresterii capacitatii tarii noastre pentru pescuitul de calcan. 'Este o preocupare a noastra ca prin fonduri europene sa crestem eficienta motoarelor navelor de pescuit la calcan", a spus ministrul delegat pentru pescuit. Ministrul delegat a mai declarat, la o intalnire cu presa, ca in timpul reuniunii a subliniat faptul ca va fi continuata activitatea de colectare a datelor si de intarire a inspectiei, precum si colaborarea cu Bulgaria si cu Comisia in vederea unei politici durabile la Marea Neagra.

Totodata, partea romana si-a aratat deschiderea privind colaborarea regionala, pronuntandu-se totodata pentru impunerea acelorasi conditii tuturor partilor - referire la statele din regiune care nu sunt membre ale Uniunii Europene - pentru a atinge obiectivul de a avea resurse in Marea Neagra.

In ceea priveste intarirea inspectiilor, Lucia Varga a aratat ca si-a luat angajamentul ca in continuare autoritatile romane sa puna accent pe imbunatatirea monitorizarii si capacitatii de control la Marea Neagra. Ea a mentionat ca, in cadrul reuniunii de la Bruxelles, a fost subliniat faptul ca Romania a facut progrese in privinta colectarii de date stiintifice si control la Marea Neagra.
Lucram foarte bine cu colegii nostri bulgari, ceea ce este un lucru important si am aratat Comisiei si Consiliului preocuparea pe care o are Romania pentru o dezvoltare durabila a sectorului pescaresc, a subliniat ministrul roman.



Poti fi interesat si de