Costurile cu ingrasamintele prelungesc tensiunile alimentare pe plan mondial

Costurile cu ingrasamintele prelungesc tensiunile alimentare pe plan mondial


Cresterea exponentiala a costurilor productiei agricole, cum ar fi ingrasamintele, ar putea descuraja fermierii sa-si extinda productia si ar inrautati securitatea alimentara in tarile mai sarace, care se confrunta cu facturi de import record, se arata intr-un raport publicat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

Indicele privind costurile de productie pentru fermieri a atins un nivel record, iar in ultimul an a urcat mai mult decat preturile produselor alimentare, ceea ce indica, in termeni reali, preturi scazute pentru multi fermieri, sustine FAO.

 

"Datele nu sunt incurajatoare pentru aprovizionarea cu alimente, pe fondul majorarilor suplimentare de preturi ale produselor alimentare in sezonul 2022/2023 si posibil si in urmatorul sezon", avertizeaza organizatia cu sediul la Roma.

 

Sporirea semnificativa a costurilor de productie, legata de pretul ridicat al energiei si perturbarile in aprovizionare provocate de invadarea Ucrainei de catre Rusia au coincis cu nivelul record al preturilor produselor alimentare din acest an, conform indicelui global al preturilor produselor alimentare publicat de FAO.

 

Din cauza preturilor ridicate, anul acesta vor creste cu aproape 3% facturile globale la importurile de alimente, la un nivel record de 1.800 miliarde de dolari, previzioneaza FAO.

 

Totusi, multe tari in curs de dezvoltare ar urma sa-si reduca volumele de alimente importate din cauza majorarii preturilor, apreciaza Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura.Poti fi interesat si de