Costul importurilor de alimente va atinge un nivel record de 1.715 mld. dolari in 2021

Costul importurilor de alimente va atinge un nivel record de 1.715 mld. dolari in 2021


Nota de plata pentru importurile globale de alimente ar urma sa urce cu 12% in acest an, pana la un nou record, ca urmare a cresterii preturilor la materiile prime agricole si a cererii robuste in contextul crizei COVID-19, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

In raportul sau semi-anual cu privire la costul importurilor de produse alimentare, in care sunt incluse si costurile cu transportul, FAO sustine ca in 2021 acestea vor ajunge la un nivel record de 1.715 miliarde de dolari, de la 1.530 miliarde de dolari in 2020.

 

Potrivit acestei organizatii din cadrul ONU, cresterea comertului cu produse agricole in perioada pandemiei arata lipsa de elasticitate a consumului de alimente, precum si rezistenta pietelor internationale, adaugand ca majorarile de preturi inregistrate de la finele lui 2020 genereaza riscuri pentru tarile sarace, care se bazeaza pe importuri.

 

Anterior, FAO a anuntat ca indicele global al preturilor la produsele alimentare a continuat sa creasca in luna mai, pentru a 12-a luna consecutiv, atingand cel mai ridicat nivel de dupa luna septembrie 2011.

 

La nivel global, FAO estimeaza ca exporturile de alimente si produse agricole au crescut cu aproape 52 de miliarde de dolari in 2020 comparativ cu 2019, ceea ce reprezinta un avans anual de 3,2%, iar tarile in curs de dezvoltare au fost responsabile pentru aproape 40% din aceasta crestere.

 

Un actor important care a stat la baza majorarii cererii si preturilor la produsele agricole in 2020 au fost importurile Chinei, ca urmare a eforturilor Beijingului de a-si reface sectorul carnii de porc dupa epidemia de pesta porcina africana. In viitorul sezon 2021/2022, FAO estimeaza ca importurile de porumb ale Chinei ar urma sa creasca pana la 24 milioane de tone, ceea ce inseamna ca China va ramane cel mai mare importator mondial, dupa ce in sezonul 2020-2021 importurile sale de porumb s-au majorat de patru ori pana la 22 milioane de tone.



Poti fi interesat si de