Cormoranii, luati din nou in discutie la Consiliul UE

Cormoranii, luati din nou in discutie la Consiliul UE


Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a revenit la cormorani, un subiect extrem de dezbatut in ultima perioada in spatiul public, pentru a putea justifica importanta afirmatiilor facute in Parlamentul European privind pagubele produse pisciculturii de catre aceste pasari.

El a prezentat presei un raport al Parlamentului European din anul 2008 referitor la elaborarea unui plan european de gestionare a efectivelor de cormorani, in care se mentiona cresterea de peste 20 de ori in ultimii 25 de ani a acestor efective de pasari, dar si faptul ca acestea sunt responsabile de disparitia a peste 300.000 de tone de peste in fiecare an din apele europene.

 

"Toata lumea a inceput sa interpreteze in fel si chip acest lucru, spunand unii ca sunt neinspirat, alti spunand ca am vorbit o prostie fara sa cunosc. Imi pare rau ca acest grad de necunoastere a ocupat agenda zilnica la multi, unii dintre ei paralel total cu activitatea, paralel total cu interesul tarii, paralel total cu gradul de exprimare. Intr-un cuvant neavand nici in clin, nici in maneca cu subiectul. O sa va dau un raport referitor la elaborarea unui plan european de gestionare a efectivelor de cormorani pentru minimizarea impactului tot mai mare al acestora asupra efectivelorpiscicole, pescuitului si acvaculturii intocmit de Comisia pentru pescuit, raportor Heinz Kinderman, in data de 10.11.2008. O rezolutie, practic, a Parlamentului European care spune foarte clar. Din nefericire multi nu au cunoscut, din nefericire nu se informeaza, din nefericire pun in spatiul public lucruri care introduc preocuparea in zona peiorativa, ceea ce nu este corect. Eu am spus-o foarte clar: m-am dus la Bruxelles cu problemele Romaniei si pentru problemele Romaniei si ale Uniunii Europene. Eu stiu ce vorbesc si niciodata nu scot vreun cuvant din gura fara ca el sa fie legat de o realitate", a explicat Daea, intr-o conferinta de presa.

 

Seful MADR a citit din acest raport al Parlamentului European care spunea, ca fundamentare, ca: "pe teritoriul Uniunii Europene efectivele de cormorani au crescut rapid, de 20 de ori in ultimii 25 de ani, ajungand in prezent la o populatie totala minima estimata de 1,7-1,8 milioane de pasari". Acesta a incercat, totodata, sa explice pozitia sa fata de acest subiect in Parlamentul European.

 

"Eu am vorbit in Parlamentul European, in prezenta europarlamentarilor, ca urmare a unei intrebari puse de un europarlamentar exceptional, Norica Nicolai, care stie foarte bine problema si face parte din aceasta comisie. Iata ce spune raportul: 'Pentru a se ilustra problema efectivelor piscicole din apele de coasta si interioare s-a evidentiat faptul ca in conditiile unui consum zilnic de 400-600 grame de peste aceste pasari fac sa dispara anual peste 300.000 de tone de peste din apele europene. In multe state membre cantitatea de peste consumata de cormorani este de mai multe ori mai mare decat productia obtinuta din pescuitul profesionist din apele interioare si din crescatoriile de peste de consum". Asa cum este si cazul Romaniei, unde cormoranii mananca mai mult peste decat romanii", a precizat Petre Daea.

 

Raportul exemplifica faptul ca 300.000 de tone inseamna mai mult decat productia piscicola de acvacultura din Franta, Spania, Italia, Germania, Ungaria si Republica Ceha impreuna, iar aceste cifre au fost citate de seful de la Agricultura.

 

Ministrul a adaugat ca rezultatul votului in cazul acestei rezolutii din Parlamentul European a fost 23 de voturi pentru, 3 impotriva si o abtinere.

 

"Este aceasta o problema importanta? Sigur ca da. Este aceasta o problema europeana? Sigur ca da. Si as vrea sa va spun ca 22 de state au cerut cel putin o data derogari pentru a reduce efectivele acestor pasari ihtiofage care nu au dusmani naturali si care se hranesc cu peste, fiind dusmanul numarul unu al pisciculturii din Romania. Este o problema extrem de serioasa, pe rezolutie la Parlamentul European, care din nefericire a fost introdusa in peiorativ", a mai spus oficialul MADR.

 

Daea a sustinut ca el nu greseste niciodata cand "ridica o problema pentru tara si in interesul tarii", adaugand ca o va rezolva "in buna intelegere si pregatire cu Comisia Europeana".

 

"Le spuneam si atunci si le spun si in continuare sa fie foarte atenti la exprimarile ministrului Daea. Niciodata nu greseste cand ridica o problema pentru tara si in interesul tarii. Iata dovada (raportul Parlamentului European n.r.). Cum de altfel in tara sunt o serie intreaga de profesori universitari sau crescatori, ingineri piscicoli care vorbesc despre aceasta situatie extrem de important si pe care sa fiti siguri ca o rezolvam si o rezolvam intr-o buna intelegere si pregatire cu Comisia Europeana", a mai spus acesta.

 

Nu in ultimul rand, ministrul Agriculturii a anuntat ca in martie va avea pe acest subiect o intrevedere cu comisarul pe probleme de mediu, Vella Karmenu, mentionand inca o data cum i-a comunicat acestuia situatia grava cu care se confrunta sectorul piscicol din cauza cormoranilor, folosind metafora: "Cormoranii in Romania fac baie in piscine".

 

"Ca sa evit intrebarea dumneavoastra va spun de pe acum ca, la urmatorul Consiliu, din martie, inainte de Consiliu voi avea o intrevedere cu comisarul pe probleme de mediu, Vella Karmenu, care a stat aici unde stau eu si eu am stat in fata dumnealui, prezentam aceasta situatie, folosind acea metafora, acea figura de stil, pentru a intelege cat de mare este acest fenomen, cat de agravant este pentru tara, cat de periculos este pentru acest domeniu in care dumneavoastra si altii ati inotat cu interpretarile in fel si chip. Nu este o greseala a presei, dimpotriva, va multumesc ca ati pus-o in miscare in asa fel incat sa poata sa se exprime cat mai multa lume si sa poata iesi la iveala siaceste documente, sa poata sa caute cei care sunt interesati in arhivele institutiilor, in asa fel incat memoria institutionala sa poata sa le dea argumentele domeniului sau explicatiile pe care trebuie sa le dam", a continuat Petre Daea.

 

Intrebat de o jurnalista daca motivul pentru care revine cu problema cormoranilor este legat de faptul ca fiica sa are o ferma piscicola si inregistreaza pierderi din cauza cormoranilor, Daea a adus un adevarat elogiu fermierilor si tuturor celor din zona privata, spunand ca trebuie "sa-i luam, sa-I ducem in spate, ca mancam din mainile lor", dar a mentionat si ca este preocupat de "fiecare fermier in parte, indiferent cum il cheama si indiferent al cui e".

 

"Sa-i pupam pe astia care fac asta. Sa-i luam si sa-i ducem in spate ca mancam din mainile lor, ei lucreaza, ei ne tin pe noi cu produse, ei ne fac bugetul de stat, prin taxe, prin TVA. Stiti ce este TVA. Este o taxa pe valoare adaugata, asta inseamna productie marfa vanduta si incasata. Pai, daca nu ai productie? Uite, fermierul Radulescu, il tin pe brate. El cand vine la mine nu sta la la usa. Stiti de ce nu sta? Pentru ca il respect. Respect toti producatorii de bunuri materiale, toata activitatea privata in Romania trebuie sa o respectam, indiferent cum il cheama, indiferent al cui e. I-as iubi pe toti, si ii iubesc pe toti", si-a incheiat pledoaria ministrul Petre Daea.



Poti fi interesat si de