Cooperativa “Tara Mea” a livrat o tona de caviar romanesc si va incepe sa creasca creveti
Marti, 03 Octombrie 2023
Marti, 03 Octombrie 2023
Cu 2 linii de productie, una pentru peste de calibru mare, iar alta pentru peste de calibru mic, zona de ambalare, camere de afumare si depozitare, fabrica proceseaza din ferma proprie de crestere crap, pastrav si sturion, din care extrag caviar romanesc.
Cooperativa “Tara Mea” a livrat o tona de caviar romanesc anul acesta si va incepe sa creasca creveti in fabrica proprie din Timisoara.
“Noi putem procesa aici aproape 100 de tone de peste produs finit/luna, adica 1200 de tone anual si 10 tone de caviar pe an. Daca adaugam si pestele proaspat, putem livra peste 4.000 de tone de peste pe an. In 2020, Romania a produs 20.000 de tone de peste, deci doar fabrica aceasta ar reprezenta peste 20% din productia tarii, care acum ar reprezenta un plus de 20%. La capitolul caviar, productia este si mai mica, existand mai putin de 10 ferme de crestere in tara noastra, din care se exporta peste 80%. Eu cred in productia romaneasca, cred ca ne putem orienta astfel incat sa acoperim cererea de caviar din Romania cu produs romanesc si sa exportam restul, nu invers cum se intampla in momentul de fata”, a declarat Florin Burculescu, presedinte Cooperativa “Tara Mea”.
Caviar made in Romania
“Exista caviar romanesc la rafturile magazinelor! Iarna trecuta noi am livrat peste 1 tona, dar exista si foarte mult caviar din import. Ce am incercat sa facem cu prima productie de caviar a fost nu numai livrarea propriu-zisa de produs romanesc, ci si sa educam obiceiurile de consum, asa ca am livrat un produs de o calitate superioara la un pret cu 15% mai mic decat pretul pietei, astfel incat sa fie accesibil pentru cat mai multi romani, in conditiile in care calitatea si prospetimea produsului final este net superioara unui produs care este transportat mii de kilometri pana a ajunge la raft. E important sa educam aceste obiceiuri de consum ale romanilor din 2 motive: in primul rand, pentru ca productia romaneasca sa ramana in tara noastra e nevoie de putere de cumparare si, in al doilea rand, romanii nostri sa aiba parte de produse de calitate, proaspete, la rafturile magazinelor”, a adaugat Florin Burculescu.
Crevetii – o noua provocare pentru piata romaneasca
Fabrica din Timisoara se intinde pe o suprafata de aproximativ 6 hectare si include 2 zone principale: zona de crestere si reproducere si zona de procesare, in care Cooperativa “Tara Mea” va incepe primul proiect pilot de crestere a crevetilor din Romania.
“Romanii au devenit mari consumatori de fructe de mare in ultima perioada, consumul de creveti dublandu-se in ultimii 4 ani, deci de ce sa importam cand putem produce in tara noastra? Studiez fenomenul de aproape 1 an, de cand am vazut potentialul acestui segment, asa ca din octombrie voi aduce primele larve de creveti pentru a incepe aclimatizarea in Romania. E un proces complex si minutios, fiindca avem nevoie de temperaturi constante ale apei si aerului, pe care le putem controla in zona interioara, iar la finalul lunii octombrie vom face primele teste de acomodare”, a mai spus Burculescu.
Cooperativa Tara Mea este cea mai mare cooperativa agricola din Romania si singura cooperativa integrata, cu activitati de la cultivarea legumelor si cresterea animalelor pana la productia de lactate, conserve, mezeluri, caviar, peste si produse de bacanie, 100% romanesti. Cu peste 10.000 de fermieri romani membri, produsele Tara Mea sunt disponibile pe piata de peste 9 ani.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...